Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

USK i Brno budou usilovat o první výhru v Eurolize

Praha – Basketbalistky USK Praha ve středu zažijí domácí premiéru v nové sezoně Evropské ligy a po úvodní porážce na palubovce Bourges si chtějí vyšlápnout na tureckého giganta Galatasaray Istanbul. Na první výhru chce dosáhnout i Frisco Brno, které ve skupině C zavítá na půdu Montpellieru.

Ilustrační foto

Na oba české celky však nečeká lehký úkol. USK bude čelit řadě hvězd. Galatasaray se v létě posílil mimo jiné o americkou rozehrávačku Dianu Taurasiovou, která na úvod nastřílela Kaunasu 31 bodů při výhře 83:66 a stala se nejužitečnější hráčkou prvního kola, španělskou hvězdu Albu Torrensovou či americkou pivotku Tinu Charlesovou, která je jedničkou loňského draftu WNBA a před dvěma týdny v přípravě nastřílela za reprezentaci USA do koše USK 20 bodů.

"Právě tyhle hráčky tvoří osu Galatasaraye. Ještě bych k nim přiřadil tureckou rozehrávačku Isil Albenovou, která chodívá do základu a s další Američankou Epifaniyí Printsovou si půlí své minuty na hřišti," uvedl asistent trenéra USK Ivan Beneš. Klíčovou postavou je však Taurasiová, která v prvním duelu proti Kaunasu proměnila všech sedm trojkových
střel, doskočila osm míčů a přidala šest asistencí. "Diana hraje velice aktivně. Obrana si na ni musí vypomáhat, ale ona to zvládá skvěle. Vyhazuje míče ven a z její hry těží další spoluhráčky," dodal Beneš.

Zatímco Galatasaray vstup do soutěže zvládl, USK má doma co napravovat. Na palubovce Bourges prohrál 51:63, když o výsledku rozhodla nepovedená první čtvrtina. "Chtěli jsme uspět venku, abychom hráli v této skupině hned od začátku nahoře. Nepovedlo se nám to, ale čeho bychom se z hlediska dalšího vývoje skupiny neměli v žádném případě dopouštět, to jsou domácí porážky. Je tedy jasné, že uděláme maximum pro vítězství. K tomu musíme podat vynikající výkon," řekl Beneš, který spolu s trenérem Luborem Blažkem již bude moci využít posilu na rozehrávku Elin Eldebrinkovou.

Mladý tým basketbalistek Friska Brno uhrál v úvodním kole Evropské ligy proti Spartaku Moskva navzdory prohře o sedmnáct bodů solidní výsledek. "Stále máme problémy v obranné hře. Necháváme soupeřkám hodně prostoru. Zatím nám chybí rychlejší a přesnější kombinační souhra. Potřebujeme ještě chvíli času, aby do týmu zapadly i obě americké posily," poznamenal kouč Brňanek Jan Bobrovský. Montpellier porazil v úvodním kole Evropské ligy doma jednoznačně italské Taranto.

"Hlavními oporami týmu jsou rozehrávačka Lawsonová a pivotka Sandra Dijonová. Pokud se nám podaří jejich sílu otupit, můžeme pomýšlet na lepší výsledek. Kvality Lawsonové dobře známe z Evropské ligy, ale také ze zápasů francouzské reprezentace," dodal brněnský kouč, který měl se svými svěřenkyněmi pohovor na téma bojovnost. "Nemůžeme si dovolit hrát pochodový basketbal. Bez obětavosti a nezměrné bojovnosti nemáme totiž nejmenší naději proti zkušeným týmům uspět. V zápasech proti Spartaku Moskva i při nečekané porážce s VŠ Praha jsem tyto prvky v naší hře bohužel postrádal," poznamenal Bobrovský.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články