Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Nymburk se podruhé pokusí probojovat do Euroligy

Charleroi (Belgie) - Basketbalisté Nymburka dnes zahájí svůj druhý pokus o postup do prestižní Evropské ligy. První ze tří překážek bude semifinalista turecké ligy Banvit. Na kvalifikačním turnaji v belgickém Charleroi se představí osm týmů a jen jeden bude mít šanci zahrát si nejkvalitnější soutěž Evropy. V případě vyřazení čeká na Nymburk Evropský pohár ULEB.

Basketbal
zdroj: isifa/VLP autor: Luboš Jeníček

Nymburk se o Euroligu uchází podruhé. Loni vypadl hned v prvním kole právě s Charleroi, které hostí letošní pozměněnou kvalifikaci. Zatímco před rokem se hrálo ještě na odvety, tentokrát o postupujícím rozhodne vždy jediný zápas.

"Pro nás to může být výhoda, protože i proti favoritům můžeme překvapit a soupeř už nebude mít šanci to napravit v odvetě," mínil trenér Nymburka Ronen Ginzburg. Jeho svěřenci mají za sebou zatím jediné soutěžní utkání nové sezony - v úterním ligovém duelu porazili slovenského mistra Levice 74:64. "Ještě to nebylo ono, ale nebyli jsme v plné síle. Proti Banvitu očekávám lepší výkon," dodal kouč.

Zápas s Levicemi byl pro Nymburk důležitým probuzením. "Asi jsme si mysleli, že to půjde samo, tak jsme začátek prospali. Dalo nám to za uši, aby se něco takového už neopakovalo," řekl po utkání Pavel Pumprla, který byl s 22 body nejlepším střelcem zápasu.

Nymburk přes léto prošel obměnou kádru

Nejlepší český tým přivedl Drew Naymicka, Lamayna Wilsona, Eugena Lawranceho, Lukáše Palyzu či Martina Miklóšika. Tým se tak bude ještě nějaký čas sehrávat. "Tím budou trpět ale všechny týmy v úvodu sezony. Bude záležet na tom, jak se s tím vypořádáme. Pokud do toho půjdeme naplno, souhra přijde sama," uvedl Pumprla.

Také Banvit přes léto posiloval. Přišel především zkušený turecký rozehrávač Serkan Erdogan, který odehrál již přes sto euroligových zápasů za turecké a španělské týmy. Velkou posilou je i zkušený Bosňan Kenan Bajramovič. V týmu jsou také Američané Keith Simmons, Cliff Hammonds či Lance Williams, který se neúspěšně pokoušel probojovat do NBA. Na rozehrávce je důležitým hráčem Baris Ermis.

Pokud Nymburk uspěje v prvním utkání s Banvitem, následně v sobotu vyzve vítěze souboje mezi Chimki Moskva a Turow Zhořelec. Případný finálový zápas by sehrál proti jednomu z celků Alba Berlín, VEF Riga, Spirou Charleroi, BC Doněck. V případě střetnutí s domácím Charleroi by proti Nymburku mohl nastoupit i český reprezentant Jiří Welsch, který v létě belgický tým posílil.

Složení kvalifikačních skupin o Euroligu:

Skupina A (Vilnius): Lyon - Gravelines, PAOK Soluň - Galatasaray, Lietuvos Rytas - Budučnost, Cibona Záhřeb - Cholet Basket.

Skupina B (Charleroi): Alba Berlín - VEF Riga, Belgacom Spirou Basket (Welsch) - BC Doněck, Chimki Moskva - Zhořelec, Nymburk - Banvit.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články