Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Basketbalisté načnou kvalifikační odvety duelem se Slovenskem

Děčín - Mužská basketbalová reprezentace vstoupí ve středu v Děčíně prestižní bitvou bývalých federálních partnerů proti Slovensku do třízápasové odvetné části v B divizi evropské kvalifikace. Rok po první části bojů ve čtyřčlenné skupině se svěřenci trenéra Pavla Budínského utkají ještě v neděli s Kyprem na jeho palubovce a příští středu znovu v Děčíně se Švýcarskem. Do druhé poloviny soutěže přitom jdou s plným počtem bodů, Slováci jsou v tabulce druzí. Přímý přenos vysílá od 18:25 ČT4 a web Sportzive.cz.

Basketbal
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Doufáme, že budeme natolik silní, že zvládneme obě utkání doma. A na Kypru? Tam může být bouřlivé prostředí. Rádi bychom i sami sobě udělali radost. Aby to byla i odměna pro hráče, kteří byli letos ochotni reprezentovat," uvedl Budínský pro server basketmag.cz. Český tým, kterému letos z různých důvodů chybějí největší hvězdy Jan Veselý, Tomáš Satoranský, Jiří Welsch, Petr Benda či Pavel Pumprla, letos nebojuje o přímý postup a návrat do elitní evropské kvalifikační divize.

Už loni totiž bylo rozhodnuto, že se od příštího roku zruší současný systém výkonnostních divizí a všechny týmy ze starého kontinentu sdruží po vzoru fotbalové kvalifikace do jednoho celku, v němž se pak svede souboj o postup na mistrovství Evropy v roce 2013. Každý ze všech národních týmů tak bude mít šanci znovu se prát o účast na vrcholných turnajích, což nyní mužstva z divizí B a C neměla.

Výsledky kvalifikačního cyklu nelze brát na lehkou váhu

Čím lepší bilanci Budínského výběr bude po šesti zápasech mít, tím lepší nasazení si může zajistit před losováním další kvalifikace. Češi se navíc těší na "derby" se Slováky. Náboj utkání zvyšuje i fakt, že na slovenské lavičce stojí jako hlavní kouč český lodivod František Rón, jemuž dělá asistenta bývalý prostějovský trenér Peter Bálint. "Po roce se opět utkáváme v derby, které může hodně napovědět o vývoji naší kvalifikační skupiny. Soupeře je třeba brát se vší vážností," řekl Budínský.

Český tým porazil loni Slováky v Prievidzi 65:60, což bylo dosud jediné slovenské zaváhání. V duelu v Děčíně tak bude ve hře první místo v tabulce. Stejně jako chybí klíčové opory Čechům, nejsilnější výběr nemají k dispozici ani Slováci. Ti se musejí obejít bez bratrů Radoslava a Martina Rančíkových. Slováci hodně spoléhají na rozehrávače a tahouna bundesligového Bambergu Antona Gavela, blýsknout se v Děčíně budou chtít i krajánci působící v české lize: Dušan Pandula, nová akvizice Prostějova, Roman Marko z Kolína, Peter Sedmák z USK Praha a Martin Sýkora, který dříve nastupoval v Pardubicích.

Česká reprezentace má za sebou pět letních přípravných zápasů, v nichž zaznamenala výhru nad Kanadou a v Estonsku, s nimiž shodně také prohrála. Stejně jako v Litvě, zemi pořadatelů letošního mistrovství Evropy.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články