Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Zahrajte si bossaball, znělo centrem Prahy

Praha - Dolní část Václavského náměstí v Praze dnes po několik hodin patřila nové míčové hře nazvané bossaball. Novinku představily kolemjdoucím týmy špičkových hráčů z tuzemska i ze zahraničí, které spolu na zvláštním nafukovacím hřišti a za doprovodu rytmů brazilské hudby sehrály několik exhibičních zápasů. "Bossaball je nová hra, která vznikla před pěti lety v Brazílii," řekl za organizátory Lubomír Machoň. Jejímu kouzlu podle něj propadli hráči už v patnácti zemích světa. Populární je zejména v Evropě. Podrobnější informací o bossaballu najdete na www.bossaballsports.com.

Hra v sobě spojuje prvky volejbalu, fotbalu, gymnastiky a brazilského bojového umění capoeira. Hraje se na kurtu o rozměrech 18,5 krát 23 metrů rozděleném sítí a vytvořeném z nafukovacích matrací a dvou trampolín, které umožňují hráčům různé skoky, přemety a další akrobatické kousky, při nichž odbíjejí míč na soupeřovu polovinu.  

Na Václavském náměstí se střetl tým složený ze zahraničních profesionálních hráčů z Belgie a Slovinska s českým výběrem poskládaným ze zkušených volejbalistů, fotbalistů a gymnastů. Ti měli na seznámení s hrou a pravidly pouhý týden.


"Aby si člověk dobře zahrál, stačí jen několik dní trénovat," řekl jeden z členů českého družstva Jiří Jaroš. Nejtěžší na hře je podle něj naučit se skloubit gymnastické prvky s volejbalem a úspěšně dostat míč na soupeřovo pole. Míč lze odrážet volejbalovým způsobem, ale také kopat a hlavičkovat. Omezený je počet dotyků, které pro získání bodu může družstvo odehrát. "Na rozdíl od volejbalu je to šest dotyků," vysvětlil Jaroš.

Bossaball není jenom zábava, ale také plnohodnotný sport s vlastním mistrovstvím světa. Jeho průkopníci v České republice proto chtějí podpořit vznik sportovních klubů, jejichž hráči by mohli ČR na šampionátech zastupovat.

Hřiště na bossaball by se mohly stát vhodným doplňkem koupališť, kempů nebo nákupních center. Zájemci si mohou novinku osobně vyzkoušet v srpnu u obchodního centra Forum v Ústí nad Labem a zahrát si ji mohou v polovině srpna také na hudebním festivalu Open Air Festival na letišti u Panenského Týnce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články