Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Jediný gól chyběl českým házenkářům k postupu na MS

Plzeň – Ačkoliv čeští házenkáři v odvetném utkání play-off porazili Srby 25:22, tak si na mistrovství světa v příštím roce ve Švédsku nezahrají. V prvním utkání v Niši totiž Češi prohráli o čtyři branky 23:27 a chyběl jim tedy k postupu jeden gól. Srbové připravili české reprezentanty o účast na světovém šampionátu podruhé za sebou.

Čeští házenkáři
zdroj: ČT24 autor: ČT24

"Jsem zklamaný, strašně zklamaný. Základ neúspěchu byl ale již katastrofální výkon v Niši. Kdybychom tam zahráli lépe, tak dnes to bylo určitě zcela jiné," komentoval zklamaný slovenský kouč českého celku Martin Lipták, který po utkání jen těžko hledal slova. "Dnes nelze hráčům nic vyčíst. Bojovali, ale jsem hluboce zklamaný. Ne z týmu a toho, co předvedl, ale z vyřazení. Musíme však zvednout hlavu, protože před námi je další kvalifikace o ME a do té musíme jít se stejným odhodláním," dodal Lipták.

Ačkoliv první branku vstřelil v bouřlivém plzeňském prostředí český kanonýr Jícha, soupeř rychle vyrovnal a po dvou rychlých protiútocích šel do vedení 3:1. Jícha působil v úvodu zápasu unaveně a nikdo z jeho spoluhráčů nedokázal vzít zodpovědnost na sebe. Důsledná srbská obrana se spolehlivým brankářem Pejanovičem udržovala neustálý náskok v podstatě celou první půli. V 16. minutě sice Nocar vyrovnal, ale po dalších ztrátách míče byl opět nahoře soupeř. Podruhé domácí vyrovnali na 10:10 a měli šance jít do vedení, ale neproměnili je. Do kabin tak šel s jednobrankovým náskokem srbský výběr.

Je nám líto, video expirovalo.
Českým házenkářům unikl postup jen těsně

Po první srbské brance v druhé půli začal úřadovat nejlepší střelec Ligy mistrů Jícha. Dva góly dal Mráz a v 37. minutě vedli svěřenci kouče Liptáka 16:12, což byl rozdíl, který na šampionát posouval je. Soupeř se ale nevzdal a trpělivou hrou snížil až na rozdíl jediné branky. Češi poté znovu navýšili své vedení na čtyři góly, ale hodně je nalomila Filipova neproměněná sedmička.

Veselin Vukovič, srbský trenér

"Byl to velice těžký zápas pro oba soupeře. Dvakrát jsme se dostali do složité situace, kdy jsme prohrávali o čtyři branky, ale nakonec jsme to zvládli. Jsme nesmírně šťastní."

Hosté snížili na dvoubrankový rozdíl a s přibývajícím časem se zvyšovala i nervozita českých hráčů. Necelé dvě minuty před koncem vedl domácí celek jen o gól a musel spěchat. Kubešova branka a Jíchova proměněná sedmička znamenaly konečnou výhru o tři góly, k postupu však domácí potřebovali vstřelit ještě jednu branku. Na tu jim už ale nezbyl čas. Srbové tak připravili české reprezentanty o účast na světovém šampionátu podruhé za sebou.

Český házenkář Jiří Vítek (vpravo) a Srb Nenad Vučkovič ze Srbska
zdroj: ČTK autor: Petr Eret
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články