Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Brňanky porazily Valencii, jejich naděje na Final Four žije

Brno - Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno dnes porazily ve druhém čtvrtfinále Evropské ligy na domácím hřišti španělskou Valencii 65:55 a vyrovnaly stav série na 1:1. O postupujícím do turnaje Final Four rozhodne třetí zápas ve středu ve Španělsku. Valencie utrpěla v letošním ročníku soutěže teprve druhou porážku.

Ilustrační foto
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Nervozita, časté ztráty míčů a nepřesná koncovka na obou stranách poznamenaly úvodní minuty. Brňanky vstoupily do zápasu s cílem dokonalou obranou vyvést soupeřky z herního rytmu, hodně pozornosti věnovaly zejména oběma americkým oporám Valencie Miltonové a Douglasové.

Také španělský tým vytvořil pod svým košem nepropustnou obranu, v níž ale našla třikrát po sobě hned v úvodu skulinku mezi pivotkami Maiga-Baová, která vstřelila prvních šest bodů Brna. Valencie však vyrovnala a po trojce Douglasové v 8. minutě poprvé vedla 13:12. Poněkud křečovitě hrající Brňanky prohrály první čtvrtinu tříbodovým rozdílem.

Trenér Jan Bobrovský zareagoval nasazením pivotek Večeřové a Maďarky Ivkovicnéové-Béresové. Domácí hráčky získaly výškovou převahu a začaly se častěji prosazovat v podkošových soubojích. Na palubovku na chvíli přišla i Machová, která nedohrála kvůli výronu kotníku úterní zápas ve Španělsku a k odvetě nastoupila po obstřiku zraněné nohy. Změny pomohly k obratu. Hráčky Gambrinusu zpřesnily střelbu i kombinaci a do poločasové přestávky získaly slibný náskok 33:25.

Brňankám se tentokrát povedlo uhlídat bývalou spoluhráčku Miltonovou, její krajanku Douglasovou, která dala za první poločas 15 bodů, však pokrýt nedokázaly. Tuhá bitva pokračovala i po změně stran. Hráčky Valencie se snažily o zvrat, jejich úsilí ale naráželo na soudržnou obranu Brňanek, které postupně zvýšily svůj náskok až na dvanáct bodů. Španělky se marně pokoušely přibrzdit domácí basketbalistky přechodem na zónovou obranu. Po půlhodině už získaly hráčky Gambrinusu šestnáctibodové vedení 52:36, nebezpečná Douglasová dala ve třetí čtvrtině pouze jeden koš.

Hráčky Valencie ale nerezignovaly ani při osmnáctibodovém náskoku soupeřek. Chytře začaly využívat mezery v poněkud nekoncentrované domácí obraně a necelé tři minuty před koncem snížily na 55:59. Začínající drama ale Brňanky po koších Žirkové a Vítečkové odmítly a utkání už dotáhly do vítězného konce.

"Nezačali jsme oslnivě, hodně jsme chybovali a zbytečně ztráceli míče," řekl trenér Bobrovský, podle nějž se na výsledku podepsala i značná nervozita. "Až ve třetí čtvrtině jsme už hráli podle mých představ. Ale v závěru nás potkal nepochopitelný výpadek. Hráčky působily dojmem, že mají na nohách beton nebo ocelové závaží. V závěru už byla přece jen naše hra o něco lepší. I když nám k vítězství pomohly svými chybami i soupeřky," uvedl brněnský kouč.

Španělský trenér Manolo Real nezakrýval, že Valencie chtěla už v Brně rozhodnout o svém postupu. "Sice se nám podařilo v závěru snížit na rozdíl čtyř bodů, ale bylo už pozdě na to, abychom výsledek otočili," řekl Real, který ocenil chytrou hru brněnských basketbalistek i jejich lepší fyzickou kondici.

Do Final Four už dnes ze dvou ruských duelů postoupily obhájkyně trofeje ze Spartaku Moskva a také Jekatěrinburg.

Výsledky - čtvrtfinále:

Gambrinus Sika Brno - Ros Casares Valencie 65:55 (12:15, 33:25, 52:36)

Nejvíce bodů: Maiga-Baová 15, Žirková a Vítečková po 10, Veselá 7 - Douglasová 22, Miltonová 13, Palauová 10. Rozhodčí: Radovič (Chor.), Javor (Slovin.), Barth (Něm.). Trestné hody: 3/3 - 7/4. Fauly: 16:11. Trojky: 4:5. Diváci: 2100 (vyprodáno). Stav série: 1:1.

Další zápasy:

Dynamo Moskva - Spartak Moskva 58:98 (konečný stav série 0:2), Jekatěrinburg - CSKA Moskva 94:90 (konečný stav série 2:0).

poš ura 292008 feb 08

Hlavní zprávy

Nejčtenější články