Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Volejbalisté se na MS utkají s Čínou, Bulharskem a Francií

Řím - Čeští volejbalisté se na mistrovství světa v Itálii v příštím roce utkají v turínské základní skupině E s Čínou a s dvěma medailisty z letošního evropského šampionátu - stříbrnou Francií a bronzovým Bulharskem. Rozhodlo o tom dnešní losování v Římě. Na MS se Češi představí počtvrté za sebou. V historii chyběl český výběr na šampionátu jen jednou, v roce 1994. Dva zlaté úspěchy si českoslovenští hráči připsali v letech 1956 a 1966, kdy zároveň získali dosud poslední z šesti medailí.

Do čela šesti čtyřčlenných skupin bylo nasazeno po dvou týmech podle aktuálního světového žebříčku, druhá polovina celků se k nim přilosovala. Češi byli na základě svého umístění ve světovém žebříčku zařazeni do nejslabšího losovacího koše. V tom se ocitli jako jakožto jediný evropský tým, níže je v současném pořadí FIVB pouze Mexiko.

Po základní části MS poslední mužstva v tabulkách skončí, pokračuje se v šesti tříčlenných skupinách a poslední tým opět vypadne. Zbylá dvanáctka bude ve čtyřech tříčlenných skupinách bojovat o semifinále. Hrát se bude od 24. září do 10. října 2010 v deseti italských městech, titul obhajují Brazilci.

Česko je favoritem pouze proti Číně

S Bulharskem se čeští volejbalisté utkali v srpnové kvalifikaci MS ve Varně i na zářijovém evropském šampionátu v Turecku a v obou případech prohráli. Bulhaři skončili na ME třetí, bronz budou obhajovat i za rok na mistrovství světa. Francie postoupila na ME až do finále a získala stříbro. Čínský výběr se loni na olympijských hrách v domácím prostředí probojoval do čtvrtfinále, letos přijel značně omlazený celek do Čech k sérii tří přípravných zápasů a ani jednou neuspěl.

Postup z kvalifikační skupiny ve Varně letos v srpnu vybojovalo české mužstvo ještě pod vedením trenéra Zdeňka Haníka. Ten poté nečekaně odstoupil a na zářijovém ME v Turecku už tým vedl jeho dosavadní asistent Jan Svoboda. Nového reprezentačního kouče vybere vedení svazu v prosinci.

Rozlosování MS 2010:

  • skupina A (Milán): Itálie, Japonsko, Egypt, Írán
  • skupina B (Verona): Brazílie, Španělsko, Kuba, Tunisko
  • skupina C (Modena): Rusko, Portoriko, Austrálie, Kamerun
  • skupina D (Reggio Calabria): USA, Argentina, Venezuela, Mexiko
  • skupina E (Turín): Bulharsko, Čína, Francie, Česko
  • skupina F (Terst): Srbsko, Polsko, Německo, Kanada
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články