Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Čeští basketbalisté slaví první vítězství v evropské baráži

Praha - Čeští basketbalisté si v baráži o účast v elitní skupině mistrovství Evropy připsali první výhru, když zdolali v Praze Maďarsko 71:65. Odčinili tak nedávnou prohru z Estonska a ve čtyřčlenné skupině se s ostatními soupeři bodově srovnali. Další zápas sehrají v úterý opět na Folimance s Ukrajinou. Češi si dobře uvědomovali, že další zaváhání by jejich situaci v boji o udržení ještě více zkomplikovalo, protože právě úspěšná bilance na domácí palubovce je klíčová. Mladý domácí tým ale jako by na zaplněné Folimance svazovala tíha odpovědnosti a také vzpomínky na první zápas v Estonsku, kdy nepřetavili ve vítězný konec ani průběžné vedení o sedmnáct bodů.

Svěřenci kouče Michala Ježdíka se od samého úvodu nadřeli proti tvrdé maďarské obraně na každý vstřelený koš. Jejich hra navíc hodně trpěla vinou častých ztrát, v 15. minutě jich měli na svém kontě už nevídaných deset. Akce nezklidnili ani často se střídající rozehrávači Satoranský s Markem.

Nezkušený český tým bojovností občas odskočil do nadějného vedení, třeba na konci první čtvrtiny až na 19:11, ale další sérií zbytečných chyb Maďary vždy nechal vrátit do zápasu. V poločase dokonce soupeř sázející na rychlou útočnou hru o bod vedl a po drtivé úvodní výhře nad Ukrajinou živil naději na druhé vítězství ve skupině.


Pak se ale zase zvedli domácí a třetí čtvrtina byla jejich nejlepším úsekem v zápase. Jejich sebevědomí pomohly i některé krásné útočné akce. Následná šestibodová maďarská šňůra ale doutnající optimismus v českém táboře rychle utlumila. Hosté se během poslední čtvrtiny dotáhli i na dvoubodový rozdíl, navíc je zasáhla i ztráta kapitána Sokolovského, který se vyfauloval před vypjatou poslední pětiminutovkou. Další české vzepětí ale přišlo vzápětí a po úniku Pumprly domácí hřálo vedení 66:59, i když hosté se přiblížili na těsný dvoubodový odstup další následnou šňůrou.

V rozhodujících chvílích se Čechům vyplatila odvaha při nájezdech ke košům a důležité trefy Marka s Pospíšilem. Na to už hosté protizbraň nenašli, minutu a půl před koncem se důležitým blokem blýskl i pivot Benda a při šestibodovém vedení už bylo jasné, že Češi už o výhru přijdou těžko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články