Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Basketbalový talent Satoranský odchází z USK do Sevilly

Sychrov (Liberecko) - Tým španělské nejvyšší soutěže Cajasol Sevilla bude novým působištěm sedmnáctiletého basketbalisty Tomáše Satoranského. Jeden z největších českých talentů tak končí v USK Praha a po dlouhém rozhodování mezi mnoha nabídkami z několika evropských zemí nakonec zamíří na Pyrenejský poloostrov. "Zvažoval jsem to hodně dlouho, ale španělskou ligu považuju za nejlepší evropskou soutěž a ve Španělsku se podle mě můžu nejvíc zlepšovat," uvedl Satoranský na dnešním setkání s novináři.

Satoranského přestup z USK do Sevilly, které v minulé sezoně patřilo čtrnácté místo ze sedmnácti, ještě úplně zpečetěný není. Kluby se nemůžou dohodnout na finančním vyrovnání, protože Sevilla prý nabízí nízké "tabulkové" odstupné. Celá situace může dospět až tak daleko, že Satoranský, kterému po sezoně vypršela v USK smlouva, může do Sevilly v říjnu, až oslaví osmnáctiny, odejít zadarmo. Dokud není plnoletý, nemůže totiž bez dohody klubů přestoupit.

"Snad se kluby domluví dřív a nebudou žádné komplikace. Ale v Seville mi řekli, že na mě klidně počkají až do října, čehož si také cením. Je vidět, že o mě mají zájem," pochvaloval si Satoranský. Cítil prý, že z USK musí odejít, pokud nechce výkonnostně ustrnout. "USK jsem vděčný za všechno, ale už jsem začínal cítit, že se tolik nezlepšuju. Nechtělo se mi jít ani do Nymburka. Tady budu mít další motivaci, ale uvědomuju si, jak to bude strašně těžké. Ale bude to i velká životní zkušenost, budu odkázaný už jen sám na sebe," poznamenal Satoranský.

O českého mladíka byl velký zájem

Získat jej chtěla řada velkoklubů, lanařila jej Málaga, kde nyní skončila smlouva Jiřímu Welschovi, nebo pravidelný účastník euroligového Final Four Tau Cerámica. "Ale říkal jsem si, že by asi byla blbost jít v sedmnácti do takového týmu. Naopak Sevilla má filozofii podobnou jako USK, také hodně sázejí na mladé. Měl bych tam mít mnohem víc prostoru," přemítal Satoranský, který odmítl i nabídku Partizanu Bělehrad, v němž letos zazářil jeho vrstevník a kamarád z mládežnických reprezentací Jan Veselý.

Satoranský do Sevilly nepůjde do neznáma. Už během jara tam strávil nějaký čas na stáži, absolvoval i několik tréninků. "Byl jsem tam trénovat i s dorostem a už to byla obrovská změna. Lítalo se tam po celém hřišti, hrála se celoplošná obrana. Na to jsem také nebyl zvyklý," popisoval Satoranský, který v novém působišti skvěle zužitkuje i biflování španělštiny z české střední školy. Na ní bude maturovat za dva roky, ale i v Seville už má domluvené studium.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články