Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Čeští florbalisté nezvládli boj o bronz

Praha - Na mistrovství světa v Praze prohráli čeští florbalisté v boji o bronz s týmem Švýcarska 4:5 po prodloužení, a skončili tak na čtvrtém místě. O výhře obhájců třetího místa z minulého šampionátu z roku 2006 ve Švédsku rozhodl až v 70. minutě Simon Stucki. Zápas navštívilo 13 211 diváků, a jednalo se tedy o třetí nejvyšší návštěvu v historii MS a opět nový rekord na florbalu v Česku. Na rozdíl od semifinále s Finskem se do branky českého týmu postavil místo Rytycha zkušený Kafka, z pole zůstali na lavičce obránce Trnavský a útočníci Sladký a Skalík, který se dostal do hry v závěrečné třetině. Šampionát vyhráli florbalisté Finska, kteří tak ukončili šestiletou nadvládu Švédska.

Švýcaři byli v úvodu aktivnější, ale do větší šance se nedostali. Na druhé straně stihl gólman Tönz zasáhnout před Cepkem po Kožušníkově přihrávce, vzápětí se dral do šance sám Kožušník. V 5. minutě ale Češi prohrávali, protože Zálesnému sebral balonek u mantinelu Christoph Hofbauer a rychlou ránou pod horní tyč nedal Kafkovi šanci.

Domácí tým se snažil vyrovnat a vyrážel ze zatažené obrany do nebezpečných brejků. Kožušník ale v slibné střelecké pozici minul pravou tyč. Na druhé straně zabránil Nesměrák šanci Švýcarů vysokou holí, v oslabení se ale český tým ubránil. V plném počtu pak začali čeští reprezentanti hrozit, stříleli Sikora, Jakůbek a Fojta.

Trenér Skružný stáhl v druhé části sestavu na dvě formace, nadále měli Češi šance, ale Tönze nepřekonala ani v 28. minutě při velkém závaru Fridrichova pětka. V 30. minutě přehnal důraz při napadaní Zálesný a opět byl vyloučen. Kafka ale v oslabení kryl Billovu střelu a při zakončení Christopha Hofbauera mu pomohla tyč.

Velké problémy nadělal po svém efektním průniku Tönzovi přízemní střelou Chrápek, na druhé straně se vyznamenal Kafka, když zasáhl proti Bichselově ráně. Čeští fanoušci v O2 Areně poprvé zajásali po vstřeleném gólu 59 sekund před koncem druhého dějství, když se před brankou prosadil Sikora. Při oslavě gólu ale vběhl na střídačku Švýcarů a byl vyloučen na dvě plus deset minut.

Švýcaři přesilovku na začátku závěrečné části využili. Levý horní roh Kafkovy branky trefil zblízka Christoph Hofbauer. Vyrovnat mohl Skružného výběr při vyloučení Mattiase Hofbauera, když dvakrát nabil Ostřanskému křížnou přihrávkou Zálesný. Jenže útočník švýcarského Malans nejdříve zamířil vedle a pak trefil levou tyč. V 48. minutě zvýšili Švýcaři vedení na 3:1, když po kombinaci s Antenerem skóroval sám před Kafkou Stucki.

Právě při jeho vyloučení se ale český tým dostal znovu na kontakt. Foltu ještě vychytal Tönz, ale po chybné rozehrávce Švýcarů zakončil nekompromisně Zálesný. V 56. minutě zabránil opětovnému dvoubrankovému náskoku soupeře Kafka, když po Chrápkově chybě kryl Antenerovu ránu. Dal tak šanci k obratu. Zálesný totiž vyzval před prázdnou bránou k vyrovnání Sikoru a za dvacet sekund Skalík zařídil vedení 4:3. Jenže za dalších 22 vteřin zařídil prodloužení střelou zpoza obránce Mattias Hofbauer.

V prodloužení měl možnost Skalík, Kafka vykryl tečovanou střelu Marcuse Gerbera. Oba gólmani úspěšnými zákroky drželi šance svého týmu na výhru, ale zápas k samostatným nájezdům nedospěl. Na Cadischovu přihrávku si 58 sekund před koncem nastavení naběhl k levé tyči Stucki a ukončil český sen o medaili; stejně jako před dvěma roky ve Švýcarsku, kde domácí vyhráli v duelu o bronz 9:4.

Výsledek - o 3. místo:

Česká republika - Švýcarsko 4:5 v prodl. (0:1, 1:0, 3:3 - 0:1)

Branky a nahrávky: 40. Sikora (Fridrich), 52. Zálesný, 57. Sikora (Zálesný), 58. Skalík (Ostřanský) - 5. Ch. Hofbauer, 41. Ch. Hofbauer (Antener), 48. Stucki (Antener), 58. M. Hofbauer (Ch. Hofbauer), 70. Stucki (Cadisch). Rozhodčí: Bengtsson, Polverari (oba Švéd.). Vyloučení: 3:2, navíc Sikora (ČR) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 13 211

Sestavy:

Česká republika: Kafka - Chrápek, Nesměrák, Garčar, Jakůbek, Folta, Slaný - Sikora, Fridrich, Zálesný - Ostřanský, Cepek, Kožušník - Novotný, Fojta, Richter - od 41. navíc Skalík. Trenéři: Zdeněk Skružný, David Zlatník a Pasi Tilander

Švýcarsko: Tönz - M. Gerber, Bichsel, Bill, Dysli, Kamaj, Flury - Ch. Hofbauer, R. Gerber, M. Hofbauer - Cadisch, Stucki, Antener - Zimmermann, Brunner, Mendelin - od 29. navíc Wanner. Trenéři: Peter Düggeli a René Berliat

Radost Švýcarů
zdroj: ČTK autor: ČTK
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články