Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Basketbalistky přejely Maďarky, ale Elhotová nedohrála, zastoupila ji sestra

Vítězný úvod letní přípravy mají za sebou reprezentační basketbalistky. V Roudnici nad Labem porazil český celek Maďarsko 82:59. Smůlu měla kapitánka týmu Kateřina Elhotová, která se zranila už v první čtvrtině a musely jí ze hřiště pomoci spoluhráčky. Nahradila ji její sestra Karolína, která nastřílela 20 bodů, což je její maximum v národním týmu a byla hráčkou zápasu.

Utkání Česko - Chorvatsko
zdroj: ČT sport

Duel byl prestižní pro kouče Štefana Svitka, jenž ještě loni Maďarky vedl a na mistrovství Evropy s nimi zvítězil nad Českem 74:70. Tentokrát ale na hřišti od začátku dominovaly Češky. "Jsem velmi spokojený. Pracoval jsem v Maďarsku čtyři roky a je to něco speciálního. O to jsem radši, že jsme je porazili. A věřím, že si to přeneseme i do pátečního zápasu," připomněl Svitek odvetu v Praze na Královce od 16 hodin.  

V úvodu tým táhla kapitánka Elhotová, která za prvních šest minut dala devět bodů. Jenže při nájezdu mezi tři obránkyně se zranila a do hry už nezasáhla. "Když se taková hráčka zraní, je to nepříjemné. Ale děvčata ji dobře nahradila," řekl Svitek.  

Štafetu po ní převzala především mladší sestra Karolína a stala se postrachem pro maďarskou defenzivu. Už do poločasu nastřílela 16 bodů, když proměnila všechny čtyři trojkové pokusy.  

"Po zranění sestry mi vyhrkly slzy. Bylo to pro mě dost stresující. Šla jsem hned za ní. Snad bude brzy zpátky," řekla Karolína Elhotová. "Jinak se mi ale v Roudnici hrálo fajn. Přišlo hodně lidí a udělali dobrou atmosféru. Hrávala jsem tu jako mladší, když jsme sem jezdily na soustředění, takže tu halu znám dobře. Ale byla jsem překvapená, jaké jsou místní koše lapače," dodala.

Při absenci několika tradičních opor Aleny Hanušové, Romany Hejdové, Kamily Štěpánové či Terezy Peckové dostaly prostor reprezentační novicky a první body zaznamenaly Sarah Beránková, Klára Vojtíková, Kateřina Rokošová a také osmnáctiletá Kristýna Brabencová. Po šňůře 13:0 v závěru první půle pak měly Češky o pauze náskok už 23 bodů.  

Ve druhé půli si vedení udržovaly. Maďarky měly navrch jen pod košem díky 208 centimetrů vysoké pivotmance Bernadett Határové a tři čtvrtiny svých bodů daly z blízkosti koše. Češky ale dominovaly na ostatních postech a došly si pro jasné vítězství.  

"Tím, že jsme byli nižší, jsem chtěli hrát celoplošnou obranu, tlačit na míč a to se nám dařilo. Tím jsme se dostali i do dobrého útočného rytmu. Holky pod košem bojovaly a já jsem opravdu spokojený," dodal Svitek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články