Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

První titul. Karlovarští volejbalisté slaví životní úspěch

Volejbalisté Kladna neodvrátili ve finále extraligy mečbol Karlovarska. To vedlo 2:0 na zápasy a k titulu mu stačila jediná výhra. Tu také Karlovarští v Kladně po boji přidali a s ní se dočkali prvního extraligového titulu v historii klubu. Kladno sice vedlo 2:1 na sety, ale rozjetý soupeř vyrovnal a v posledním setu úspěšně dokončil mistrovskou cestu. Kladno zopakovalo stříbrnou příčku z minulé sezony.

Volejbaloví mistři roku 2018
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Tahounem Západočechů byl i ve čtvrtek univerzál Filip Rejlek, předsezonní posila, která se do Čech vrátila loni po dvanácti letech v zahraničí. Zato Kladnu výrazně chyběl zraněný univerzál David Konečný, jenž odstoupil v prvním finále.

Jeho spoluhráči v první sadě třetího zápasu lépe podávali a nechybovali. Odskočili do vedení 8:3 a náskok si udrželi až do konce sady. Po výměně stran se svěřenci karlovarského kouče Jiřího Nováka výrazně zlepšili. Domácí měli problém s příjmem a nepřesně útočili. Úderná síla hostů Rejlek - Zmrhal zajistila náskok, jenž do konce sady narostl na pět bodů.

Třetí set se zlomil za stavu 11:11. Kladenští hráli s větším odhodláním a Karlovarsko znovu chybovalo na podání. Závěr málem ještě zdramatizoval Rejlek, který svým servisem snížil na 21:23, ale pak dal aut a byl zablokován.

Čtvrté dějství bylo dlouho vyrovnané, lépe ho však zvládli Západočeši a v tie-breaku se naposledy střídaly strany při jejich vedení 8:5. Dalším trhákem se výrazně historické chvíli pro karlovarský klub přiblížili a nakonec si ji už prožili. Kladno ještě protestovalo při poslední výměně, neboť hostující blok se při útoku Hýského dotkl sítě.

Rejlek završil extraligovou sezonu 24 body, v předchozích dvou finálových zápasech se dostal přes třicet (33 a 38). Sekundovali mu smečaři Zmrhal s Hudečkem, blokaři Treial, jenž se dnes blýskl 18 body, se Širokým a Prešinským, nahrávač Ropret a libero Pfeffer.

"Titul pro mě znamená úplně všechno. Je to směs únavy a obrovského štěstí, protože se nám podařilo postavit během čtyř let klub i mančaft z nuly a titul je odměnou za práci, kterou jsme tomu všichni dali," řekl šéf klubu Jakub Novotný.

"Radost je teď unavená, ale to nejlepší nás teprve čeká. Oslavy budou bujaré, když jsme mistři," řekl karlovarský kouč Jiří Novák, bývalý výborný hráč, který slaví první titul v roli trenéra. "Překvapilo mě, jak je to fyzicky náročné," usmál se.

"Je to zklamání, protože jsme prohráli tři tie-breaky. Na druhou stranu to přesně vyjadřuje, že zkrátka Karlovarsko bylo lepší," řekl kladenský kouč Milan Fortuník. "Neudrželi jsme hrát bez chyb, což družstvo jako Vary v téhle síle potrestá," dodal trenér, kterému se stejně jako loni družstvo skoro rozpadne a většina hráčů zamíří jinam.

Kladno - Karlovarsko 2:3 (21, -20, 22, -20, -12)

Rozhodčí: Rychlík, Činátl. Čas: 137 min. Konečný stav série: 0:3.

Kladno: Sobotka 8, West 7, Bouza 6, Zajíček 13, Šulista 17, Hýský 23, libero Moník - Trojan 1, Blažek. Trenér: Fortuník.

Karlovarsko: Hudeček 8, Treial 18, Rejlek 24, Zmrhal 16, Široký 5, Ropret 2, libero Pfeffer - M. Kriško, Prešinský. Trenér: Novák.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články