Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Janouch vymění českou ligu za německou. Kapitán reprezentace míří do Friedrichshafenu

Kapitán volejbalové reprezentace Jakub Janouch si vyzkouší německou ligu. Sedmadvacetiletý nahrávač po pěti sezonách opouští libereckou Duklu a jeho novým působištěm bude Friedrichshafen, nejúspěšnější klub bundesligy.

Liberecký Jakub Janouch přihrává v utkání s Českými Budějovicemi
zdroj: ČTK/ autor: Pancer Václav

"Odchází se mi těžce, protože jsem v Dukle získal spoustu medailí a byla tady super parta, ale tohle je milník. Taková nabídka se neodmítá. Strašně se těším a doufám, že tam navážu na úspěchy z Dukly," řekl Janouch.

"Jeho mise v Dukle byla úspěšná a nyní Kubovi přejeme, aby se mu dařilo v zahraničí," uvedl ředitel Liberce Pavel Šimoníček.

Janouch přišel do Dukly ze Zlína v roce 2013 a o dva roky později jí pomohl k návratu na extraligový trůn po 12 letech. Rok poté Liberec titul obhájil a s Janouchem na nahrávce získal třikrát i Český pohár a zahrál si Final Four Evropské ligy. Tuto sezonu extraligy svěřenci Michala Nekoly zakončili ziskem bronzové medaile.

"Vyhráli jsme titul, o rok později přidali double, zahrál jsem si Ligu mistrů proti mančaftům evropské extratřídy. Až se odsud odstěhuju, ucítím asi trochu stesk, ale život jde dál a mám před sebou nové výzvy," řekl Janouch.

Zahraniční angažmá si vyzkouší poprvé. Uvažoval o něm už předloni. "Ale vnitřně jsem tehdy cítil, že ta chvíle ještě nepřišla," uvedl Janouch. "Teď už nastala a je potřeba posunout se někam dál. Možná chodí hráči ven mladší, ale pro nahrávače je to jiné, protože to je specifický post, který zraje déle."

Zajímaly se o něj i kluby z Francie, ale začátkem roku se ozval belgický kouč Friedrichshafenu Vital Heynen, který je zároveň trenérem polské reprezentace. "To je výzva. Nahrávka by měla stát na mně. V Liberci a v reprezentaci jsem převzal zodpovědnost a udělám maximum, abych to dokázal i tam," sdělil Janouch, který má nyní víkend na stěhování z Liberce. Od pondělí ho čeká reprezentační sraz.

"Na jeho odchodu jsme byli domluveni. Nebude snadné ho nahradit," řekl Šimoníček a prozradil, že z Ostravy přijde polský nahrávač Mateusz Biernat.

Dukla v příští sezoně nebude moci spoléhat ani na další dva hráče. Smečař Jan Galabov odejde do francouzského Nice a blokař Lubomír Staněk ukončil ve 43 letech kariéru. V Dukle zůstane jako trenér mládeže.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články