Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Fantastický Mrkva se sirénou chytl sedmičku a Češi po velkém obratu zdolali Makedonii

Šance českého týmu na senzační postup do semifinále mistrovství Evropy žije. Reprezentační výběr přitom v zápase s Makedonií prohrával už o pět branek, ale po velkém obratu nakonec zvítězil 25:24 a v tabulce čtvrtfinálové skupiny je momentálně čtvrtý se ziskem čtyř bodů. Hrdinou duelu se stal brankář Tomáš Mrkva, jenž chytl se sirénou sedmičku. 

Slavící čeští házenkáři
zdroj: REUTERS autor: Antonio Bronic

Už závěr vítězného duelu s Dánskem v základní skupině prověřil nervy českého fanouška dostatečně. Poslední okamžiky ve střetnutí s Makedonií však nabídly ještě infarktovější chvíle.

Český celek měl s blížící se sirénou vše rozehrané ideálně. Vedl o bod a míč měl v držení. Poslední útok ale reprezentace neproměnila a Makedonci dostali možnost ještě jedné akce. Po rychlém brejku se dostali až před branku a dokázali se prosadit, jenže sudí se rozhodli vše zkontrolovat na videu.

Po nejasných chvilkách, kdy oba rozhodčí diskutovali, se rozhodli branku neuznat, jenže Češi vyhráno neměli. Ukázali totiž na sedmičku. Bylo tak jasné, že pokud ji Makedonci promění, zápas skončí remízou a reprezentace ztratí naději na postup do semifinále.

K penaltě se postavil na straně Makedonie Dejan Manaskov, jenž v zápase už dal tři góly. Nervy drásající moment ale přinesl slávu někomu jinému, hrdinovi závěru Tomáši Mrkvovi. Český brankář byl klíčovou postavou už při obracení duelu a fantastický výkon potvrdil skvělým zákrokem nohou, kterým zachránil reprezentačnímu výběru triumf. 

Sestřih utkání Makedonie - Česko:

Český tým v šestičlenné čtvrtfinálové skupině po úvodní porážce od Německa oslavil první vítězství a se čtyřmi body je na průběžném čtvrtém místě. Stejně bodů mají druhé Španělsko a třetí Německo.

V závěrečném utkání čtvrtfinálové fáze změří reprezentanti ve středu síly se Slovinskem, bronzovým medailistou z loňského světového šampionátu. Pokud zvítězí a zároveň Německo bude remizovat se Španělskem, postoupí Češi senzačně do semifinále, kam projdou první dva celky skupiny.

Češi částečně oplatili Makedonii porážky z minulých let. Balkánský soupeř je s pomocí rozhodčích předloni vyřadil ve světové kvalifikaci a předtím i v evropské kvalifikaci. Na ME v roce 2014 spolu oba soupeři remizovali a dva roky předtím zvítězila opět Makedonie.

"Byl to hodně bojovný zápas. Nedostali jsme se do něj tak, jak jsme chtěli, hlavně v útoku jsme se nedostali do tempa. Ve druhé půli jsme ale v sobě našli neskutečnou sílu a dokázali jsme náskok Makedonie srovnat," řekl jeden ze dvou českých trenérů Jan Filip.

"Dostali jsme se do vedení, které jsme trochu se štěstím, ale myslím, že zaslouženě, udrželi. To, co dnes tým ukázal v morálce a bojovnosti, to bylo něco fantastického," dodal Filip.

Čeští trenéři udělali změnu v sestavě a do utkání nasadili dodatečně povolaného Šlachtu místo Zemana. Reprezentantům nevyšel úvod a kvůli dvěma brzkým vyloučením Landy už ve 12. minutě prohrávali o čtyři branky.

Ruští rozhodčí Voloďkov a Zotin byli k českému celku, jak už je v zápasech s Makedonií tradicí, přísnější, přesto reprezentanti do pauzy stáhli skóre na 11:13.

Národnímu týmu nevyšel ani vstup do druhého dějství, a když ve 43. minutě zvýšil Velkovski na 20:15 pro Makedonii, zdálo se rozhodnuto. Jenže Češi ukázali nesmírně bojovného ducha. Galiu v brance nahradil Mrkva a jeho spoluhráči začali mohutně dotahovat.

Hrstka ve 49. minutě snížil ze sedmičky už jen na rozdíl dvou tref a po několika Mrkvových zákrocích ze stejné situace v 54. minutě srovnal. V 57. minutě poslal Horák, s osmi góly nejlepší střelec, český celek poprvé do vedení.

Makedonci pak srovnali, ale v 59. minutě propálil vše před sebou Kašpárek. Balkánský soupeř pak okolo závěrečné sirény dostal míč do sítě a ruští sudí po poradě u videa nařídili sedmimetrový hod, který Mrkva Manaskovovi chytil, a odstartoval tak českou radost.

"Prohrávali jsme o pět gólů, ale předvedli jsme to, co tady ukazujeme celý turnaj. Že se nevzdáváme za jakéhokoliv výsledku. Cítili jsme, že soupeři dochází síly rychleji než nám. Taky už jsme jich neměli na rozdávání, ale byli jsme nakonec šťastnější. Náš medvěd v brance to zavřel a dal si ještě dvě sedmičky k večeři," řekl s úsměvem Horák.

Reprezentace hraje na mistrovství čtvrtfinálovou fázi poprvé od roku 2010, kdy obsadila desáté místo. Českým maximem je šestá příčka z roku 1996.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští házenkáři na ME po famózním obratu udolali Makedonii

Mistrovství Evropy házenkářů v Chorvatsku:

Čtvrtfinálová skupina II: 

ČR - Makedonie 25:24 (11:13)

Sestava a branky ČR: Galia, Mrkva - Horák 8, Kašpárek 6, Hrstka 4/4, Zdráhala 4, Číp 2, Šlachta 1, Bečvář, Stehlík, Petrovský, Mubenzem, Kasal, Landa, Kotrč, Sviták.

Nejvíce branek Makedonie: Taleski 5. Rozhodčí: Voloďkov, Zotin (oba Rus.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 4/2. Vyloučení: 5:2. ČK: 56. Landa.

Slovinsko - Španělsko 31:26 (13:12).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články