Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Dvojitá motivace pro Čechy. Proti Makedonii se mohou pomstít a udržet naději na postup

Je to pro ně už tradiční soupeř, na kterého čeští házenkáři ale dvakrát krásné vzpomínky nemají. V předchozích letech totiž zápasy s Makedonií často ovlivňovaly kontroverzní momenty. Reprezentace tak má ve druhém utkání čtvrtfinále mistrovství Evropy o motivaci postaráno. Navíc kromě odplaty by se Češi při vítězství udrželi v boji o senzační postup do semifinále. Textový on-line přenos sledujte od 20:30 na webu ctsport.cz.

Slavící čeští házenkáři
zdroj: REUTERS autor: Ognen Teofilovski

Národní tým má zatím na Euru vyrovnanou bilanci dvou výher a dvou porážek. Na úvod šampionátu utrpěl debakl se Španělskem, ale pak nečekaně porazil Dánsko a Maďarsko a překvapivě postoupil ze základní skupiny.

V následné šestičlenné skupině reprezentanti v pátek podlehli Němcům a s dvěma body jsou zatím pátí. Do semifinále projdou první dva týmy. V závěrečném duelu čtvrtfinálové skupiny změří národní celek ve středu síly se Slovinskem. Českým maximem na ME je šesté místo z roku 1996.

Makedonie jako by byla reprezentaci souzená. Od roku 2014 odehrály oba týmy sedm vzájemných zápasů a narazily na sebe v posledních třech evropských či světových kvalifikacích. Řadu zápasů ovlivnily ve prospěch soupeře výroky rozhodčích a po předloňském vyřazení v play-off kvalifikace o MS dokonce český svaz poslal stížnost evropské federaci EHF.

Národní tým na úkor Makedonie nepostoupil ani z předminulé evropské kvalifikace a oba soupeři se potkali i v kvalifikaci na nynější šampionát. V Plzni Češi zvítězili 35:28 a v odvetě vloni v červnu už s jistotou postupu prohráli 20:33.

"Hrajeme s nimi víc než dost. Bude to pro nás zajímavý zápas i po té historii, co s nimi máme. Určitě to bude velice prestižní a bojovný zápas," řekl brankář Tomáš Mrkva. "Kdo je má rád? Myslím, že je to pro nás super soupeř. Když na ně nebude každý z nás správně namotivovaný a nahecovaný, je to špatně. Jsou tam samozřejmě velké křivdy z dřívějška," dodal jeden z českých lídrů Pavel Horák.

Makedonie má ve skupině o bod víc než český celek. Na úvod šampionátu porazila vždy o gól Slovinsko a Černou Horu, poté remizovala s Německem a v neděli utrpěla první porážku. Španělům podlehla vysoko 20:31.

Makedonii vede od loňského roku španělský trenér Raúl González. Mezi hlavní opory patří sedmatřicetiletý veterán Kiril Lazarov, nejlepší týmový střelec na turnaji Dejan Manaskov či brankář Borko Ristovski.

"Dlouho jsme s nimi nehráli, už asi půl roku," řekl s úsměvem jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip. "Je to každoroční soupeř, vyhecované to bude z obou stran. Jejich fanoušci už ve skupinové fázi dělali týmu bouřlivé domácí prostředí a počítáme, že to bude stejné," uvedl Filip.

"Jejich tým pod trenérem Gonzálezem udělal velký krok dopředu. Dal jim větší disciplínu, větší řád. Za mě fakt hrají dobře a pro mě je to překvapení turnaje. V každém případě si myslím, že hrají fakt líp, než hráli třeba v kvalifikaci první zápas u nás v Plzni," dodal Filip.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články