Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Házenkáři Španělům nestačili a na úvod ME dostali výprask

Přání českých házenkářů postarat se hned na startu mistrovství Evropy v Chorvatsku o překvapení nevyšlo. V prvním vystoupení na turnaji dostali od favorizovaného Španělska výprask 15:32. Reprezentanti ve Varaždínu proti obhájcům stříbra nezachytili už začátek a po celý zápas za soupeřem ve všech činnostech zaostávali. V druhé půli dali jen šest branek.

Čeští házenkáři (v bílém) v utkání proti Španělsku
zdroj: chf.cz autor: Ivo Dudek

Reprezentanti utrpěli svou nejtěžší porážku v historii evropských šampionátů a druhou nejhorší ze všech týmů vůbec. Dosavadním negativním maximem Čechů byla prohra 22:35 rovněž se Španělskem z roku 1998.

V dalším utkání skupiny změří svěřenci trenérů Jana Filipa a Daniela Kubeše v pondělí síly s úřadujícími olympijskými vítězi Dány a ve středu nastoupí proti Maďarsku. Do další fáze šampionátu postoupí první tři týmy z každé skupiny.

Reprezentanti chtěli proti Španělsku co nejdéle držet vyrovnaný stav, ale jejich plán vzal rychle za své. Češi i vinou tří vyloučení, z toho dvou poměrně přísných, od začátku ztráceli a náskok jednoho z favoritů na medaile narostl po 15 minutách na 8:4.

Je nám líto, video expirovalo.
Češi schytali na úvod ME debakl od Španělů

"Bohužel jsme dnes zdaleka nepředvedli to, co bychom chtěli a na co máme. Bohužel jsme od začátku zápasu působili nervózně a nebyli jsme schopni dostat se do tempa, do kterého bychom potřebovali. V obraně se nám nedařilo pokrývat hru Španělů, kteří hráli velmi precizně a dostali nás pod tlak," uvedl Filip.

Český ofenzivní prapor držel Kašpárek, který při svém debutu na velké akci ukázal velké sebevědomí a v první půli zaznamenal pět branek. Ani to ale outsiderovi nestačilo a Španělé si v klidu vybudovali ještě do přestávky už sedmigólový náskok.

Už před druhým dějstvím tak bylo o vítězi prakticky rozhodnuto. Favorit i po pauze začal lépe a ve 42. minutě Gurbindo upravil už na dvouciferný rozdíl 22:12. Trenéři Filip s Kubešem se snažili nabudit tým oddychovým časem, ale Španělé dál navyšovali vedení.

Hra českého celku se totálně rozpadla a favorité si na palubovce dělali, co chtěli. Až Stehlík utnul 14 minut trvající střelecké trápení outsidera, mezitím si obhájci stříbra vypracovali už patnáctigólový náskok, který ještě narostl.

"Nedokázali jsme si poradit s bráněním pivota a španělští hráči dokázali výborně využít mezery v naší obraně. V útoku jsme naopak hráli naivně, nedokázali jsme dostat soupeře pod tlak, akce jsme často začínali z driblingu, což soupeř dobře četl. Chyb v naší hře bylo dnes přespříliš," podotkl Filip.

"Hodnotí se to hodně špatně. Prohráli jsme o 17 branek, vůbec jsme se nedostali k naší hře. Dělali jsme technické chyby, nedávali jsme lehké góly. Hůř už hrát nemůžeme. Můžeme se jenom zlepšit. Doufám, že zapomeneme rychle, poučíme se z těch chyb a už to bude jen lepší," dodal Kašpárek.

Španělé vyhráli nad českým celkem na mistrovství Evropy i pátý zápas. "Dnes jsme hráli strašně. Nenaplnili jsme, co jsme chtěli. Na začátku byla obrana docela dobrá, ale časem jsme šli dolů. V útoku jsme udělali mnoho technických chyb a výsledek je takový, jaký je," uvedl český brankář Tomáš Mrkva.

Španělsko - ČR 32:15 (16:9)

Sestava a branky ČR: Mrkva, Galia - Kašpárek 5, Zdráhala 3/2, Hrstka, Horák, Stehlík, Číp, Mubenzem, Kasal a Zeman po 1, Bečvář, Landa, Kotrč, Petrovský, Sviták.

Nejvíce branek Španělska: Rivera 5/4, Entrerríos a Solé po 5. Rozhodčí: Santos, Fonseca (oba Portug.). Sedmimetrové hody: 6/5 - 2/2. Vyloučení: 2:4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články