Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Finský problém vyřešen, k výhře dotáhl basketbalisty pěti trojkami za sebou Schilb

Po jasné výhře nad Islandem, kterou začali basketbalisté boj o účast na mistrovství světa 2019 v Číně, přidali i výhru ve Finsku. Tím se jim hodně přiblížil postup do další fáze kvalifikace. Nejtěžšímu soupeři českého celku v základní skupině chyběli tři opory Markkenen, Petteri a Kaponen, tým trenéra Ronena Ginzburga se zase musí obejít bez Satoranského s Veselým, ale poradil si s tím lépe než soupeř a zvítězil 64:56.

Ondřej Balvín blokuje střelecký pokus Antona Odabasiho
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

Český celek ve Finsku začal výborně – dobře bránil a v útoku si dokázal vytvářet dobré střelecké pozice a ty pak realizovat. Takže po deseti minutách hry vedl 19:9 a soupeř měl o přestávce o čem přemýšlet. 

Ale vymyslel to dobře. Hráči českého výběru najednou měli méně času na střelbu a naopak Finové zlepšili pohyb i obranu a dostali se do pohody. Špatné střelecké pokusy na české straně se hromadily a nervozita vrůstala. Poprvé se trefil Blake Schilb až téměř po sedmi minutách. To už ale soupeř zničil český náskok a držel vedení až na 25:21. Poločas skončil 30:25 pro Finsko, jehož hráči dali v poslední vteřině trojku. 

"Chápu, že první polovina nebyla moc hezká, ale jsem spokojený s tím, jakou mentalitu předvedl tým v obraně. Bojoval o každý míč. Trápili jsme se, ale bojovností jsme to zvládli. Většinu utkání jsme v obraně odváděli dobrou práci," prohlásil trenér Ronen Ginzburg. 

Po poločase se začal lámat krajíc. Český celek přitvrdil a zlepšil v obraně, ale Finové jim nic nedarovali. Drama pod oběma koši začalo slušně naplněnou halu dostávat do varu. Domácí celek už vedl už 37:31, ale závěr čtvrtiny patřil hostům, kteří převzali vedení 38:37 a soupeř už stačil jen vyrovnat.

Zápletka se řešila v poslední desetiminutovce. Do vedení šel český celek, který hned ubránil tři nadějné pozice Finů. Zpočátku trápila střelce nervozita i urputné obrany. Ale rozstřílel se Schilb, který dal pět trojek za sebou, i výborně nahrávající, doskakující i střílející Ondřej Balvín (217 cm). Schilb byl nakonec se 17 body nejlepším střelcem utkání. Vedení hostů rostlo až na 12 bodů a ti nakonec zvítězili 64:56. 

Třiatřicetiletý Američan s českým pasem Schilb měl do poslední čtvrtiny na kontě jen dva body, přihrával mu hlavně Balvín, který s ním bydlí na pokoji. "Jen jsem na Ondru mával: haló, spolubydlící, tady jsem. A on mě skvěle nacházel," řekl Schilb. "Celý zápas jsem mu říkal, že musí střílet. A jsem rád, že v poslední čtvrtině mě začal poslouchat a střílel ihned po přihrávce. Trochu jsme změnili styl hry a jsem rád, že Blake to zužitkoval a ty střely proměnil. Kdyby je minul, tak jsem špatný trenér," dodal trenér.

"Je to pro nás skvělá výhra a jsme teď ve výborné pozici ve skupině. Už můžeme pomalu začít myslet, co bude následovat v další skupině. Ale nesmíme předbíhat. Pořád musíme řešit tuto skupinu. Věřím, že z ní postoupíme a pak uvidíme. Ale o mistrovství světa ještě nesním. Teď budu řešit jen únorové zápasy," řekl kouč Ginzburg. 

"V šatně byla velká radost. Říkali jsme si, že kdyby se nám tohle utkání povedlo vyhrát, tak to bude skvělé, protože se hrálo v podstatě o dvě výhry. Nejprve se počítá v této skupině a pak pravděpodobně i v další fázi," připomněl Vojtěch Hruban.

Kromě Islandu a Finska má český výběr ve skupině ještě Bulharsko. Do další fáze postoupí tři nejlepší celky a výsledky z první fáze se jim budou započítávat. Z následných šestičlenných skupin postoupí tři celky na šampionát do Číny.

Finsko - Česko 56:64 (9:19, 30:25, 38:38)

Nejvíce bodů: Huff 13, Ahonen 11, Wilson 9 - Schilb 17, Hruban 14, Balvín, Kříž a Bohačík po 8. Fauly: 20:17. Trestné hody: 17/12 - 16/13. Trojky: 6:7. Doskoky: 37:44.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články