Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mezi elitou basketbalu 3x3 jsou poprvé i Češi. Je to úspěch, ale chceme jít dál, řekl Zachrla

Loni hrál nejvyšší domácí soutěž pětkového basketbalu za Brno a letos je vůbec nejlepším střelcem druhé ligy, když válí za Šlapanice. Na Romana Zachrlu však teprve největší moment ročníku a dokonce kariéry teprve čeká. O víkendu se s týmem v Pekingu zúčastní v dresu Humpolce jako první Češi finálového podniku série FIBA World Tour ve hře 3x3, kam se dostane jen dvanáct nejlepších sestav sezony.

Roman Zachrla (v modrém) v dresu Humpolce
zdroj: ČBF autor: Václav Mudra

Do čínské metropole Zachrla jede společně s Ondřejem Dygrýnem, Vojtěchem Rudickým a Janem Kratochvílem a budou usilovat o prémii 40 tisíc dolarů pro vítěze celého podniku. Třicetiletý hráč ví, že favority na triumf je potřeba hledat jinde. Pouze zúčastnit se ale s Humpolcem nejede.

"Jsem hodně rád, že se nám do Pekingu vůbec povedlo postoupit. Pojedeme si to užít a uděláme maximum pro postup ze skupiny. Se všemi týmy, co tam jsou, už jsme se v letošní sezoně utkali a dobře víme, co dovedou," říká Zachrla.

Jeho tým podle původně udávané 12. nasazené pozice měl jít ve skupině na nejlepší skvadru světa Novi Sad Al Wahda a na další srbský celek z Bělehradu. Před turnajem však bylo nasazení upraveno a Humpolec bude nově číslem 11, což také znamená jiné soupeře. Těmi budou srbský Liman a lotyšská Riga.   

"Asi víc jsme byli spokojeni s protivníky, na které bychom šli jako dvanáctka, ale člověk si nevybere. Pokud chceme něco uhrát, je potřeba porazit kohokoli, i když Rigu, ani Liman jsme ještě neporazili. Ze skupiny ale chceme postoupit a popereme se o to, abychom aspoň jeden zápas vyhráli, protože to už může na postup do čtvrtfinále stačit," kalkuluje Zachrla, ještě během minulé sezony hráč nejvyšší domácí soutěže v pětkovém basketbale v dresu Brna.

O tom, že Humpolec čeká těžká práce, svědčí mimo jiné i fakt, že tým Rigy v červenci ovládl pod lotyšskou vlajkou mistrovství Evropy 3x3.

"Jsou šikovní, zarputilí a na ME měli i štěstí na los, které k tomu patří. Mají dva hráče, co umějí dobře jeden na jednoho, a pak dva bojovníky," analyzuje přední český hráč nasazenou šestku turnaje.

Liman je pak doslova noční můrou pro obrany. "Jde o útočný tým, který bude hodně těžké ubránit. Většinou dává 21 bodů, po jejichž dosažení jedním z týmů utkání končí, před vypršením desetiminutové hrací doby. Jsou to šikovní Srbové, naposledy v Chorvatsku jsme od jejich střelce Stojačiče dostali šest nebo sedm dvojek, přitom pálil metr dva za obloukem, přes ruku a po odskoku. Pokud jim to takhle začne padat, můžou porazit kohokoli a bude hrozně těžké s nimi držet krok," podotýká Zachrla k nasazené trojce.

Vzhledem k tomu, že sezona 3x3 už víceméně skončila a každý z hráčů Humpolce funguje v jiném pětkovém týmu, nebylo snadné se na super turnaj v Pekingu nachystat. "Měli jsme teď pár tréninků ještě v Česku a další nás čekají až ve čtvrtek a pátek už v dějišti turnaje," hlásil Zachrla těsně před dnešním odletem. 

V Pekingu jsou na víkend hlášeny teploty mezi 13 až 16 stupni a na hlavní město Číny i přijatelné znečištění vzduchu. To by ale nemělo při finále World Tour hrát velkou roli, protože klání by mělo proběhnout uvnitř komplexu nákupního centra.

Roman Zachrla se na kariérní podnik musel připravovat i individuálně, protože fyzická náročnost zápasů je na vrcholné úrovni enormní a ve druhé nejvyšší soutěži pětkového basketbalu, kterou hraje se Šlapanicemi, přes týden mnoho tréninků nemá. "Musím se tak udržovat i sám. Je nás tam spousta, co mají svou práci, a většinou nás na trénincích není ani deset, takže stejně hrajeme tři na tři," dodal

A to se v Pekingu může hodit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články