Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ginzburg: Chci s hráči více komunikovat, navštěvovat je a ukázat, že za nimi stojíme

Po sprše omluvenek před letošním evropským šampionátem hodlá trenér basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg více zapracovat na komunikaci s hráči. Své plány naznačil v závislosti na podpisu nové smlouvy. "Máme teď tři čtyři mladé hráče, kteří hrají v zahraničí, další jsou doma a musíme o ně jevit zájem. Když jsou zranění, když potřebují extra trénink. Podpořit je a komunikovat i s jejich kluby," uvedl čtyřiapadesátiletý Izraelec, jenž se kvůli práci u národního týmu vzdal pozice kouče v Nymburku.

Tomáš Satoranský v rozmluvě s trenérem Ronenem Ginzburgem
zdroj: ČTK autor: Ronen

Ginzburg byl u největších reprezentačních úspěchů, ale i u zklamání na letošním Eurobasketu, kde Češi skončili dvacátí. Přesto dostal šanci vést mužstvo v dalších čtyřech letech. Věří, že jeho svěřenci mohou pomýšlet na zlepšení dosavadního maxima v podobě sedmé příčky z ME 2015.

"Po těžkém rozhodování budu pokračovat s cílem uspět na mistrovství Evropy 2021. Je to pro mě dobrodružství. Když vidím mladé hráče, které máme k dispozici, plus hráče jako Veselý – Balvín – Satoranský, tak si myslím, že můžeme být ještě lepší než v roce 2015," prohlásil.

Ke splnění ambiciózního cíle je nicméně zapotřebí, aby zmínění tahouni a basketbalisté širšího kádru pravidelně přijížděli na srazy národního výběru. Zkušený stratég je přesvědčený, že se situace z letošního léta už nebude opakovat.  

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Ginzburg povede české basketbalisty až do ME 2021

"Jediný, kdo nepřijel proto, protože byl nespokojený se svou rolí v týmu, byl David Jelínek. Petr Benda ukončil reprezentační kariéru, Pavel Pumprla a Ondřej Balvín byli zranění, Blake Schilb hledal angažmá a Jan Veselý byl unavený. Chci s hráči do budoucna více komunikovat, navštěvovat je a ukázat, že stojíme za nimi," konstatoval Ginzburg.

Američan s českým pasem Schilb se za svou neúčast dodatečně omluvil. "Poslal mi omluvný dopis, že poslouchal svého agenta během hledání angažmá a že to byla chyba. Projevil zájem dál reprezentovat,"doplnil.

Ginzburg se všemi absentujícími hráči počítá i pro blížící se kvalifikaci. Na seznamu 24 jmen má i Veselého, který však zřejmě vzhledem ke sporu mezi Euroligou a FIBA nebude moci stejně jako všichni euroligoví hráči startovat.

"Jan je skvělý basketbalista a osobnost. Chápu, že se občas stane, že je hráč unavený. Jsem si jistý, že v roce 2021 se ukáže. A snad se situace ohledně Euroligy vylepší a on přijede. Preferoval bych, aby s námi hrál a aby se kvalifikace hrála s euroligovými hráči," vyslovil přání trenér, který bude jako patron zapojen i do mládežnických výběrů, aby měl pod dohledem vycházející české talenty.

Už v listopadu ho čeká start kvalifikace mistrovství světa 2019, kde se Češi ve skupině utkají s Finskem, Islandem a Bulharskem o tři postupová místa do další fáze.

Hlavním cílem, který před Ginzburga postavila federace, je co nejlépe připravit tým na Eurobasket 2021. Ten by se mohl hrát i v domácím prostředí, jelikož ČBF zvažuje kandidaturu na jednu ze skupin. "Chceme postoupit z kvalifikační skupiny a pak uvidíme. Cíl je rok 2021, protože si myslím, že v něm můžeme dokázat velké věci," řekl Ginzburg.

"Bude to dlouhý proces a musíme udělat hodně věcí na hřišti i mimo něj. Hlavně musíme podpořit hráče, kteří hrají mimo Česko. Mluvit s nimi, stát při nich, když mají problémy, navštěvovat je. Nebude to tak, že nasadíme hned všechny mladé hráče, promícháme to se zkušenými, abychom mohli postavit co nejlepší tým v roce 2021," zakončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články