Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Startuje liga basketbalistů s drobnými změnami a očekáváním: Co předvede Nymburk?

Udrží hráči Nymburka vládu i v nadcházejícím ročníku Národní basketbalové ligy? Na to začne nejvyšší tuzemská soutěž hledat odpověď od pondělka. Mistři, kteří si podmanili posledních čtrnáct sezon totiž procházejí velkými změnami ve vedení i v kádru. Přesto jsou považováni za favorita.

Finálové utkání Děčín - Nymburk
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

"Věřím, že vyrovnanost ligy bude ještě větší než loni a že se máme na co těšit. Nymburk už měl sezony, kdy neprohrál ani jednou, v minulé sezoně to bylo dvakrát a letos myslím, že může prohrát i víckrát. Nechme se překvapit," řekl předseda Asociace ligových klubů Tomáš Kotrč.  

Nymburk by měli tradičně prohánět Válečníci z Děčína, kteří se pokusí navázat na tři předchozí finálové účasti. Vysoko ale pomýšlejí také v Pardubicích, vydařenou minulou sezonu by rádi zopakovali v Opavě a USK Praha. Hodně se čeká, co předvede posílený tým Svitav a Kolín.  

"Dávat si cíle po tak úspěšném období je složité, ale vždy máme vysoké ambice a budeme chtít útočit na medaile. Zopakovat finále by bylo perfektní, ale zatím neumím zhodnotit, jak na tom budou soupeři. Nymburk může být porazitelný, ale když někdo vyhraje 14 titulů v řadě, tak nechce slevit a určitě bude opět favoritem," řekl děčínský trenér Pavel Budínský.

Je nám líto, video expirovalo.
Před startem ligy basketbalistů

Systém NBL zůstává stejný. Základní část se hraje dvoukolově od 2. října do 14. února. Následuje nadstavba. Ve skupině A1 bude hrát prvních šest celků dvoukolově o co nejlepší nasazení do play-off. Ve skupině A2 celky na sedmém až dvanáctém místě o dvě místa v play-off, zbylé čtyři týmy čeká play-out o únik baráži. Tu si zahraje nejhorší tým s finalisty první ligy.  

Čtvrtfinále a semifinále play-off se hrají na čtyři vítězství, finále a série o 3. místo na dvě výhry. To je hlavní změna proti minulé sezoně, kdy se hrálo jen na dva zápasy a mohlo rozhodovat skóre. Novým účastníkem soutěže je Olomoucko, které nahradí finančními problémy sužovaný Prostějov. "Věřím, že Olomoucko naváže na tradici Prostějova a že bude v nejbližší budoucnosti bojovat o příčky nejvyšší," řekl Kotrč.  

Novinkou je omezení počtu cizinců. Na soupisce pro utkání může mít každý tým místo bývalých šesti jen pět zahraničních hráčů.

Větší atraktivitu soutěže mají zajistit přenosy zápasů na internetové TV Com, které tak doplní pondělní přenosy v České televizi. Z každého kola vybere jeden šlágr, který bude podpořen doprovodným programem ze studia včetně interaktivních vstupů do souběžně hraných zápasů. Mezi komentátory se počítá i s Jiřím Zídkem, bývalým hráčem NBA, který komentuje zápasy pro Evropskou ligu.  

Novinkou je také možnost pořídit si vstupenky na všechna utkání on-line z domova a poslat si je do mobilních telefonů.  

Kromě ligy je na programu také Český pohár, ten vyvrcholí 17. a 18. února ve Svitavách, přičemž nově se bude hrát čtvrtfinále o postup do Final Four dvoukolově. Utkání hvězd NBL se uskuteční 30. prosince v Ústí nad Labem.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články