Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Češky na Belgičanky vyzrály, o postup budou hrát s Nizozemskem

České volejbalistky zvládly klíčový souboj s Belgičankami, které ve skupině ME porazily 3:1 na sety. V utkání hraném v ázerbájdžánské Gandže přitom musely otáčet nepříznivý stav. O postupu Češek do osmifinále rozhodne závěrečný duel s Nizozemkami. 

České volejbalistky
zdroj: cvf.cz autor: FIVB

Svěřenkyně Zdeňka Pommera vyhrály po setech 19:25, 25:23, 28:26 a 25:19. Proti Belgii po rozpačitém začátku zvládly české hráčky dvě dramatické koncovky a průběh otočily ve svůj triumf. Bojovaly o něj dvě a půl hodiny.

"Vydřeli jsme si to, vybojovali. Nevstoupili jsme do zápasu dobře, ale pak přitlačili servis. Nabádal jsem hráčky, aby nevzdávaly žádný stav, přisolily servis a abychom Belgičankám braly síly. Pak jsme byli agresivnější ve všech činnostech," hodnotil kouč Pommer pro Radiožurnál.

Zpočátku Češky zápolily s horším příjmem, zatímco precizněji hrající soupeřky unikaly ve skóre. Nepomohla postupně ani tři Pommerova střídání. Do druhé sady se vrátila základní sestava, odskočila na 14:11, ale z tempa ji na chvíli vyvedly žádosti o rozbor sporných momentů u videa. Tyto situace hodně kouskovaly celý zápas a prodloužily ho na 139 minut čisté hry.

Je nám líto, video expirovalo.
Volejbalistky se po výhře nad Belgií přiblížily postupu

Jako první se ve vyrovnané koncovce dostaly k setbolu Češky a díky přímému bodu podávající Kossányiové ho proměnily. Tatáž smečařka byla hrdinkou i třetího setu. Díky třem skvělým servisům zastavila nápor Belgie (18:19), nastartovala tým k obratu a Češky se po čtvrtém setbolu přiblížily vytoužené výhře. Musely přitom dotahovat až šestibodovou ztrátu.

Hra Belgie se v tu chvíli opírala už jen o univerzálku Van Heckeovou, zato na druhé straně hřiště se dařilo všem. Brzký náskok 10:5 Češky uklidnil a stačil k vítězné tečce za vydřenými třemi body. Belgii nepomohlo ani 31 bodů Van Heckeové, na české straně byla nejvíce bodující hráčkou netradičně blokařka Veronika Strušková se 17 body.

ČR - Belgie 3:1 (-19, 23, 26, 19)

Rozhodčí: Szabó (Maď.), Witteová (Něm.). Čas: 139 min. Diváci: 2000.

Sestava ČR: Strušková 17, Vincourová 5, Kossányiová 12, Purchartová 2, Kocmanová-Havlíčková 13, Havelková 14, libero Dostálová - libero Vaňková, Mlejnková 3, Toufarová, Valková, Kohoutová, Nachmilnerová 5. Trenér: Pommer.

Nejvíce bodů Belgie: Van Heckeová 31, Heyrmanová 16, Leysová 11. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články