Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Volejbalistky chtějí minimálně postup ze skupiny, i tak je čeká těžký úkol

Minimálně postup ze skupiny. S takovým cílem vyráží české volejbalistky na mistrovství Evropy. Národní celek ovšem v ázerbájdžánské Gandže nečeká jednoduchý úkol, jelikož soupeře mají velmi obtížné. Nejprve narazí na Srbsko, v dalších dnech vyzvou Belgii a Nizozemsko. Zlato obhajují Rusky, které mohou získat titul potřetí za sebou. Přímé přenosy sledujte na ČT2 a webu ctsport.cz. Duel Česko – Srbsko začne ve 14:50.

České volejbalistky
zdroj: Facebook autor: Česká volejbalová reprezentace

České volejbalistky dosáhly na medaili naposledy před dvaceti lety. V domácím prostředí v Brně tehdy skončily třetí.

V silné konkurenci bude pro svěřenkyně trenéra Zdeňka Pommera klíčové sobotní utkání s Belgií. Ta obsadila na posledním ME šesté místo, Češky skončily jedenácté. Zbývající dva soupeři patří do absolutní evropské špičky a naděje uspět proti nim je výrazně menší.

Srbky získaly před šesti lety titul, v roce 2013 byly čtvrté a předloni vybojovaly bronzové medaile. Nizozemsko má z minulého ME stříbro. Oba týmy hrály o medaile také na loňské olympiádě v Riu. Srbky prohrály finálový duel s Čínou, Nizozemky podlehly v boji o bronz týmu USA.

"Nejsme ani v jednom utkání favoritkami. Přesto nevstupujeme do turnaje se sklopenými hlavami. Je to turnaj a výsledek není předem dán," uvedl trenér Pommer. Jeho svěřenkyně nemají pozitivní bilanci ani z posledních vzájemných duelů s Belgií. Podlehly jí na posledním šampionátu v osmifinále 1:3 a před měsícem v baráži o mistrovství světa prohrály vzájemný souboj 2:3.

"Chtěli bychom Belgičankám tuto těsnou prohru oplatit. Odehráli jsme s nimi vyrovnané utkání a budeme se snažit kvalitní hru zopakovat. Uvidíme, zda to bude stačit na vítězství nejen v tomto utkání. Bude rozhodovat momentální forma a kdo v tu chvíli bude lépe naladěn. Bude to hodně o hlavě," konstatoval Pommer, který vsadil v nominaci na stejnou čtrnáctku hráček z nedávné neúspěšné baráže o MS.

Páteční utkání se Srbskem začne v 15:00, ve stejný čas odstartuje i sobotní duel s Belgií. Nedělní zápas s Nizozemskem se bude hrát od 18:00. Kapacita haly v Gandže je 900 diváků, další dvě skupiny se odehrají v Baku a jedna v Tbilisi. Vítězové skupin postoupí rovnou do čtvrtfinále, další dva celky se utkají v osmifinále. Pro nejhorší týmy základní skupiny šampionát skončí. Finále bude hostit 1. října Baku.

Nominace:

Nahrávačky: Kateřina Valková (Ostrava), Pavla Vincourová (Lodž/Pol.).

Smečařky: Helena Havelková (Monza/It.), Petra Kojdová (Vandoeuvre-Nancy/Fr.), Andrea Kossányiová (Prostějov), Michaela Mlejnková (Stuttgart/Něm.).

Blokařky: Iva Nachmilnerová (Ostrava), Barbora Purchartová (Dabrowa Górnica/Pol.), Veronika Strušková (Olomouc), Kateřina Kohoutová (Liberec).

Univerzálky: Aneta Havlíčková (bez klubu), Marie Toufarová (Chamalieres/Fr.).

Libera: Veronika Dostálová (Liberec), Nikola Vaňková (KP Brno).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články