Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Hlavní téma nové sezony NFL: Kdo zastaví Patriots?

Probdělé nedělní noci, ospalá pondělní rána. Od září do ledna stav, který čeští fanoušci zámořské NFL velmi dobře znají, přesto se mu opět dobrovolně podvolí. Profesionální liga amerického fotbalu totiž týden co týden nabízí vyrovnané a dramatické zápasy. V noci na zítřek startuje předehrávkou mezi Patriots a Chiefs její nový ročník. Co zajímavého může přinést? A dokáže některý z týmů sesadit z trůnu mistrovské New England Patriots?

Radost hráčů New England Patriots
zdroj: USA Today Sports autor: Bob Donnan

O zajímavé zápletky není v NFL nouze. Korunu tomuto tvrzení nasadil poslední Super Bowl, ve kterém se dokázali Patriots ve druhé půli neskutečně zvednout a z nelichotivého a zdánlivě beznadějného stavu 3:28 proti Atlantě nakonec udělali největší comeback v historii finálových zápasů. Bylo to symbolické završení sezony 2016, která přinesla rekordní počet obratů. Celkem v 72 zápasech dokázal tým, který ještě ve 4. čtvrtině prohrával, duel otočit a zvítězit. Navíc v 57 % utkání byl rozdíl mezi soupeři 8 a méně bodů, tedy jeden potvrzený touchdown.

Začíná hon na Patrioty

Tak jako během každého léta, i letos došlo na řadu personálních změn. Ovlivnily nějak výrazně rozložení sil v soutěži? Nijak zásadně. Okruh předpokládaných favoritů zůstává podobný jako vloni. V Národní konferenci se asi nedá očekávat, že by někdo ohrozil nadvládu New England Patriots. Je to až k nevíře, ale klub z Foxborough má momentálně ještě silnější soupisku než začátkem února, kdy triumfoval v Super Bowlu.

Kádr úspěšného kouče Billa Belichicka posílil například dynamický wide reciever Brandin Cooks, který se těší na přihrávky od Toma Bradyho. Nedávno 40letý quarterback nevykazuje žádné známky stárnutí a pokud bude zdravý, není důvod očekávat, že by Patriots nedokázali zopakovat loňskou bilanci ze základní části 14-2.

Tom Brady z New Englandu Patriots v Super Bowlu proti Atlantě Falcons
zdroj: REUTERS autor: Mark J. Rebilas

Kdo by mohl Patriotům cestu za obhajobou titulu nejvíc zkomplikovat? Adeptů je několik. Herně jim vloni byli blízko Kansas City Chiefs, počítat se musí s Pittsburghem nebo Oaklandem Raiders, kteří přivítali zvučnou posilu. Hru po zemi by měl vylepšit svérázný running back Marshawn Lynch. Muž, který pomohl k mistrovskému titulu Seattlu v roce 2014, se po jednoroční pauze vrací do svého rodného města. Raiders od lepšího umístění oddělilo zranění klíčového muže – quarterbacka Dereka Carra těsně před začátkem play-off.

Vzlétnou ještě někdy Falcons?

V Americké konferenci je situace na první pohled vyrovnanější. Lonští finalisté z Atlanty přišli o mozek svých útočných manévrů – ofenzivního koordinátora Kylea Shanaha, který zamířil spasit uvadající San Francisco 49ers. Matt Ryan a jeho parta rozhodně mají na to opět ničit své protivníky nebývalou útočnou smrští. Otázkou ale je, jestli a jak dobře se Falcons v šatně vypořádali se superbowlovým kolapsem. Rozhodně by nebyli prvním týmem v historii NFL, který by taková rána na dlouho položila.

Je nám líto, video expirovalo.
Patrioti po historickém obratu vyhráli svůj pátý Super Bowl

Loňskou kometou NFC byli Dallas Cowboys, které herně pozvedli vynikající výkony dvojice nováčků. Jenže running back Ezekiel Elliott je obviněn v několika případech domácího násilí a NFL mu udělila šestizápasový distanc. Nakolik to texaské hvězdy poznamená, ukážou první hrací týdny.

Do okruhu favoritů se vždy musí počítat s Green Bay Packers, minimálně, pokud jejich útok stále vede produktivní Aaron Rodgers, dle mnohých po Bradym druhý nejlepší hráč v NFL. Experti serveru nfl.com ale po přípravných zápasech zatím nejvíce věří Seattlu.

Seahawks jsou v posledních letech konstantou spolehlivosti. NFL ovládli v roce 2014, rok nato pak o obhajobu triumfu přišli poslední akcí finálového spektáklu proti Patriots. V play-off hráli šest let po sobě, jejich obrana je už 4 roky nejlepší v lize a quarterback Russell Wilson je známý svou výbušností a také velkou bojovností. Třeba vloni, kdy se potýkal s pochroumaným kotníkem a kolenem, což výrazně ovlivňovalo jeho pohyb na hřišti, nevynechal jediný zápas.

Russel Wilson - quarterback Seattle Seahawks
zdroj: AP autor: Joe Nicholson

LA Chargers – nechtěný tým

Svůj druhý tým v NFL bude mít od této sezony Los Angeles. Druhá největší metropole Spojených států přivítá Chargers, kteří se stěhují ze San Diega. Důvod? Stadion. Majitel Dean Spanos totiž chtěl na nový stánek výrazný příspěvek z veřejných financí, což mu město nedovolilo. Jak ale Chargers přijme nová základna fanoušků, těžko předvídat. Rozhodnutí majitele klub přemístit vyvolalo totiž velkou vlnu nevole v obou městech. Sloupkař LA Times dokonce napsal článek s titulkem: "Nechceme vás tady." Těžko odhadovat, kolik skalních fandů bude vážit cestu ze San Diega do LA, kde Chargers dočasně sdílejí pouze 30tisícový (předepsaná minimální kapacita je 50 tisíc) stadion s fotbalovými LA Galaxy.

Na co se tedy těšit? Na vyrovnané koncovky, milimetrově přesné pasy, akrobatické zákroky, sprinterské souboje a tvrdé hity. Miliardový produkt, zábava, velká show a obdivuhodné sportovní výkony každou neděli - to je NFL.

Zdroj
nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články