Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Slovinci zahájili evropský šampionát výhrou. Litva překvapivě nestačila na Gruzii

Helsinky – Basketbalový šampionát zahájil duel Slovinců s Poláky. Slovinský tým v něm nakonec měl navrch a zásluhou především rozehrávače Gorana Dragiče, který se postaral o rovných třicet bodů, vyhrál 90:81. Jasnou výhrou vstoupili do turnaje Řekové, kteří přehráli Island. Německá reprezentace si na úvod poradila s ukrajinským výběrem. O první překvapení se postaral celek Gruzie, který přehrál Litevce, finalisty z minulého ME. A velmi cenný skalp si na domácí palubovce připsali Finové, jenž zdolali v prodloužení silnou Francii.

Utkání Slovinsko–Polsko
zdroj: Reuters

Francie v Helsinkách mířila za očekávanou výhrou, ale Finové v závěru čtvrté čtvrtiny smazali osmibodovou ztrátu. Pět vteřin před koncem prodloužení pak o jejich úspěchu rozhodl rozehrávač Wilson, rodák z Bronxu.

Gruzie sváděla s Litvou celý zápas vyrovnanou bitvu a nedovolila soupeři odskočit. V koncovce měla navíc díky 29 bodům Šengeliji navrch. Dvacet vteřin před koncem bývalý rozehrávač Nymburku Dixon vydařeným nájezdem zvýšil na čtyřbodový rozdíl a Gruzie už cennou výhru udržela.

Poláci se drželi Slovinců většinu první půle především díky dvaadvaceti bodům Ponitky. Jenže pak jeden z černých koňů turnaje utekl až na rozdíl jednadvaceti bodů i díky přispění Randolpha pod košem. A i přes závěrečnou snahu Polska o obrat Slovinsko výhru bez potíží udrželo.

Německo ve skupině B sice proti Ukrajině začalo hodně pomalu a v první čtvrtině dalo jen devět bodů, ale ve druhé části se rozstřílel jeho rozehrávač Dennis Schröder a zlomil odpor soupeře. Celkem trefil pět trojek a je zatím nejlepším střelcem turnaje.

Island, který je soupeřem českých reprezentantů v blížící se kvalifikaci mistrovství světa, sice v první půli kladl favorizovanému Řecku odpor a druhou čtvrtinu vyhrál dokonce 23:11, ale nakonec utrpěl debakl 61:90. Seveřanům nepomohlo ani 21 bodů Haukura Palssona.

Mistrovství Evropy basketbalistů:

Skupina A (Helsinky):

Slovinsko - Polsko 90:81 (53:46), Řecko - Island 90:61 (37:33), Finsko - Francie 86:84 po prodl. (72:72, 32:33).

Skupina B (Tel Aviv):

Německo - Ukrajina 75:63 (39:33), Litva - Gruzie 77:79 (39:34), Itálie - Izrael 69:48 (36:32).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články