Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Statečný výkon na Italy nestačil, Češi přesto postupují a vyzvou obhájce titulu

Štětín – V posledním utkání základní skupiny ME držela mužská volejbalová reprezentace krok s favorizovanou Itálií celý zápas, přesto prohrála 0:3 na sety (25:27, 26:28 a 24:26). O vstupenku do play-off, kde chyběla posledních 6 let, však vzhledem k vítězství Německa nad Slovenskem přijít nemohla. V osmifinále se svěřenci trenéra Michala Nekoly střetnou s obhájci evropského titulu z Francie. 

Utkání Česko - Portugalsko
zdroj: ČTK autor: Pancer Václav

Proti stříbrným medailistům z olympijských her v Riu de Janeiro odehráli čeští volejbalisté zcela vyrovnaný duel. Vypjaté koncovky jednotlivých setů nicméně nezvládli a pokaždé neuspěli. V úvodním dějství proměnili hráči z Apeninského poloostrova třetí setbol, ve druhém dokonce až šestý a v rozhodující sadě využili druhý mečbol.

"V koncovkách vytáhli Italové vždy výborný servis a ubránili nás. V tomhle byli lepší. Ve druhém setu nám zasadil těžkou ránu Giannelli, ale dokázali jsme se zvednout a srovnat. Ukázali jsme obrovskou morální sílu. Proti Francii do toho musíme dát všechno. Tam už není kam couvat," prohlásil trenér Nekola.

Místo ve vyřazovacích bojích měl nicméně národní tým jisté už před začátkem zápasu. Rozhodlo o tom vítězství Německa nad Slovenskem 3:0, po kterém už nemohl skončit v tabulce hůře než třetí.

S předvedeným výkonem ovšem reprezentanti mohou být spokojeni. Dokázali si, že je v jejich silách vzdorovat i nejlepším celkům starého kontinentu, což je vzhledem k osmifinálovému soupeři více než povzbudivá zpráva. "Hráli jsme velmi dobře. S minimem chyb, dostatečně agresivně na servisu. V obraně jsme vyčapali spoustu balonů a myslím si, že kluci si minimálně jeden set za bojovnost zasloužili," zakončil Nekola.

Německý tým udržel na turnaji neporazitelnost a jako vítěz skupiny prošel přímo do čtvrtfinále. Ze skupiny A jde z prvního místa Srbsko, jež přehrálo Finsko 3:0. Z "déčka" postoupila mezi osmičku nejlepších Belgie po hladkém skalpu Nizozemska a z "céčka" Rusko, které deklasovalo Španělsko.

Nezaváhali ani Francouzi. Favorité ME po úvodní pětisetové prohře s Belgií už další překvapení nepřipustili. V dalším pětisetovém dramatu zdolali Nizozemsko a účinkování ve skupině D uzavřeli výhrou 3:0 nad Tureckem.

Turci se v osmifinále utkají s Italy. Další dvojice tvoří domácí Polsko se Slovinskem a Finsko s Bulharskem. Osmifinálové zápasy jsou na programu ve středu.

Mistrovství Evropy volejbalistů v Polsku:

Itálie - ČR 3:0 (25, 26, 24)

Rozhodčí: Nastase (Rum.), Partiainen (Fin.), Akinci (Tur.). Čas: 103 min. Diváci: 2680. Sestava a body ČR: Finger 16, Džavoronok 13, Mach 5, Janouch 1, Michálek 6, Holubec 5, libero Kryštof - Hadrava, Démar, Zmrhal, Galabov. Trenér: Nekola. 

Skupina A: Srbsko - Finsko 3:0 (20, 18, 32), Polsko - Estonsko 3:0 (21, 24, 22).

Skupina B: Německo - Slovensko 3:0 (18, 24, 23), Itálie - ČR 3:0 (25, 26, 24).

Skupina C: Bulharsko - Slovinsko 3:0 (22, 26, 17), Rusko - Španělsko 3:0 (19, 13, 23).

Skupina D: Belgie - Nizozemsko 3:0 (21, 21, 21), Francie - Turecko 3:0 (23, 23, 22).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články