Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Czech Bowl XXIV je tady. Ostrava Steelers vyzvou obhájce Prague Black Panthers

Praha - Finále Bitters ligy v americkém fotbalu je tady. V Czech Bowlu XXIV se představí obhájci titulu Prague Black Panthers a Ostrava Steelers, jediný tým, který s favoritem ligy v základní části neprohrál. Pražané útočí na sedmý titul za sebou, Ostravané jsou ve finále po dlouhých dvaceti letech. Přímý přenos finále sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 18:45.

Prague Black Panthers se letos soustředili výhradně na domácí soutěž, aby se už neopakovala situace z loňska, kdy Pražané nastupovali ještě v rakouské lize a únava ze dvou soutěží se chtě nechtě nakonec projevila. Ve finále v roce 2016 na to skoro doplatili, v této sezoně vsadili jen na českou ligu a odměnou jim byla téměř suverénní základní část.

Jediným zádrhelem byla remíza 13:13 právě s finálovým soupeřem z Ostravy. Steelers dokázali s favoritem jako jediní v lize bodovat, a tak finále slibuje možná ještě vyrovnanější duel, než by se od posledního zápasu sezony obecně očekávalo.

Ostravané dali díky povedené sezoně dokonale zapomenout na loňskou mizérii a s bilancí sedmi vítězství a pouhých dvou proher se v tabulce zařadili hned za velkého favorita. K vyrovnanosti duelu by měly přispět i podobné herní styly. Oba týmy vyznávají hru s dominantní obranou a nebezpečným běhovým útokem.

Finále nabídne vynikající obrany i útoky

Obrany charakterizuje především vynikající statistika, kdy ani jeden z finalistů neinkasoval v průměru více než deset bodů na zápas. V běhové obraně jsou přece jen o něco lepší Panteři, kteří dovolili soupeřům v průměru 35 yardů na zápas, u Steelers, kteří byli v dané činnosti druzí, šlo o 67 yardů.

V pasové obraně jsou favorizováni naopak Steelers, neboť Pražané přišli v semifinále o Ladislava Jenšíka, který bude obhájcům titulu citelně chybět. Ostravané mají navíc hned tři hráče v elitní desítce v ubráněných přihrávkách - Lukáše Česlíka, Garretha Griffetha a Gabriela Fröhlicha.

Útokům dominují dvě hlavní postavy klubů. Pražany vede v ofenzivě quarterback Jan Dundáček, Ostravu zase táhne running back Dominik Dvorský. Zatímco Dundáček nehodil v základní části ani jediný interception a navrch přidal spolehlivou běhovou hru, Dvorský naběhal 874 yardů, připsal si 11 touchdownů a ovládl tak běhový útok ligy v obou statistikách.

Na sporné situace bude k dispozici video

Rozhodnout by tak mohly speciální týmy, které z pohledu Panthers budí hrozbu. "Tým je sestavený tak, že nemá nikde slabé stránky, i když jsme prošli generační obměnou. Skončili jsme první, takže jsme to zvládali dobře. Teď je tu ta největší výzva. Ostrava hraje celou sezonu dobře, tak snad se bude na co koukat," věří Dundáček.

"Budeme mnohem lépe připraveni než v základní části. A klukům mysl navodíme na vlnu, že PBP můžeme konkurovat, že nás nepřestřílejí 40:0," podotkl running back Dvorský, loňský vítěz ankety objev roku.

Ve finále se představí kromě obou klubů také videorozhodčí, který bude na základě loňských zkušeností posuzovat sporné momenty. Oba trenéři tak budou mít k dispozici jednu možnost přezkumu herní situace. "Stejně to jde použít jen párkrát na určité momenty. Výrazné přešlapy se dají opravit a to je dobře," uvedl Dundáček.

"Poučujeme se z vlastních chyb a máme dávku sebereflexe. Rozhodli jsme se zavést možnost přezkoumání videorozhodčím. Věříme, že je to posun. Vše souvisí s technikou České televize. Jen nám vyvedou jeden monitor k lajně, a když tým požádá o přezkoumání, tak se rozhodčí půjde podívat a bude mít možnost komunikace s přenosovým vozem. Kamer tam bývá deset, tak bude mít záběry z různých úhlů," vysvětlil předseda asociace Filip Hobza.

Fanoušci si během svátku amerického fotbalu přijdou na své. Už od 15 hodin bude před stadionem Viktorie Žižkov připravená fanzóna. Návštěvníci si budou moci změřit rychlost hodu, kopnout si na zmenšenou bránu nebo vyzkoušet výstroj amerického fotbalu. V předzápasovém programu, který začne v 18:30, se mohou diváci těšit mimo jiné na ukázku bezkontaktní verze amerického fotbalu, která je vhodná pro děti.

Zopakují Black Panthers titul a prodlouží svou úchvatnou sérii finálových vítězství, nebo naváží Steelers na dvacet let starý triumf?

Zdroj
ČT sport,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články