Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Češky na MS v lakrosu podlehly Japonsku a skončily desáté

Guildford (Anglie) – Česká reprezentace nejprve přehrála na mistrovství světa v lakrosu po soustředěném a disciplinovaném výkonu Irokézky 18:6, ale v závěrečném souboji o konečné deváté místo podlehla Japonsku 7:10. Češky tak skončily na desáté příčce.

České lakrosistky
zdroj: LCC Radotín autor: Ondřej Mika

Japonky vstupily do zápasu lépe a po čtyřech minutách vedly už 2:0. Michaela Srchová pak vstřelila první gól, což bylo pro tým velkou vzpruhou. Česká obrana se pak sice nechala ještě jednou překonat, ale pak dokázala Japonky pověstné svou rychlostí a pohyblivostí dobře střežit. Anna Lottmann a Tereza Bartušková se po 20 minutách hry postaraly o vyrovnání. Na další japonský gól odpověděla Adéla Blahovcová, do přestávky ale soupeřky znovu získaly jednogólové vedení.

Úvod druhé půle patřil Češkám. Nejprve se prosadila Anna Lottmann a po ní dvakrát Michaela Srchová a vývoj zápasu se otočil. Japonky se ale nevzdaly a vytvořily si velký tlak, kterému česká obrana sice dlouho odolávala, Kateřina Dvořáková v brance předvedla několik výborných zákroků, ale postupně se přece jen soupeřkám podařilo srovnat a zvrátit výsledek. Češkám se v téhle fázi hry přestala pod tlakem dařit rozehrávka a připravovaly se o šance trochu lacinými chybami. I přes český presink v závěru si už Japonky dokázaly vítězství ohlídat.

Český tým sice odjížděl do Anglie s vyššími ambicemi, ale celkové desáté místo je i tak úspěch. Na vyšších místech skončily zámořské týmy, které patří k absolutní špičce a jejich hráčská základna a podmínky jsou s našimi nesrovnatelné. Totéž se dá říci i o Anglii; zajímavé by bylo porovnání se Skotskem nebo Walesem, které vždy skončily o stupínek výš než ČR a na které si naše děvčata před turnajem brousila zuby.

Izrael, který náš tým zastavil v základní skupině, těží stejně jako v mužském lakrosu z diaspory v USA. Ale podobně vyztužený tým Irska naše reprezentantky dokázaly porazit a i zápas s Japonskem, kde se počet hráček počítá na desetitisíce, byl vyrovnaný. Tvrdá příprava pod vedením Willa Mraze, Tierney Larson a Simony Barákové přinesla ovoce. Česká reprezentace má ke světové špičce mnohem blíž než na minulých turnajích a snad se povede tenhle rozdíl v budoucnu ještě stáhnout.

V prvním semifinále turnaje svedly ohromný boj Australanky s Kanaďankami. Australanky nejprve otočily nepříznivý vývoj zápasu z 3:5 na 6:5, ale Kanada si vyrovnávacím gólem vynutila prodloužení. V něm Kanaďanky přidaly dva góly a probojovaly se do finále.

Jejich soupeřkami budou Američanky, které porazily domácí Anglii 19:8. Angličanky vzdorovaly statečně až do konce s velkou podporou fanoušků, ale Američanky byly o úroveň lepší. Jejich rychlost a agresivní obranný presink, do kterého se v poli velmi aktivně zapojuje i brankářka, zatím na turnaji nenašly vážnějšího konkurenta.

V sobotu tak v zápasech o medaile nastoupí Anglie proti Austrálii v boji o bronz a USA proti Kanadě ve finále. O páté místo bude bojovat Skotsko s Izraelem, který porazil Wales až ve druhém nastavení hraném na náhlou smrt. Soupeřem Velšanek o sedmé místo bude Nový Zéland.

Je nám líto, video expirovalo.
ČT sportcast s lakrosistkami Annou Lottmann a Áňou Ničovou
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články