Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Češi si zahrají na domácím ME o medaile. Bosně nedali ve čtvrtfinále šanci

Brno – O jaký kov to bude, ještě jasné není. Co však jisté už je, že čeští reprezentanti v malém fotbalu si na mistrovství Evropy v Brně zahrají o medaile. Domácí výběr o tom rozhodl jasným čtvrtfinálovým vítězstvím nad Bosnou a Hercegovinou 4:0. Soupeřem národního celku v semifinále bodou šestinásobní mistří Evropy Rumuni, kteří porazili Francii 1:0

Radost českých fotbalistů
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Když se na mistrovství Evropy potkali naposledy, radovala se před dvěma lety z vítězství 4:3 Bosna a Hercegovina, které triumf přinesl bronzové medaile. Tentokrát však čeští reprezentanti v malé kopané svému soupeři nedali sebemenší šanci a na domácím šampionátu mu porážku vrátili.

Češi o triumfu rozhodli díky povedeným rohovým kopům. První zásah si už v prvním poločase připsal Hakl, jehož v druhé půli napodobil znovu po přesném pasu od praporku Salák.

Bosna v té době byla hodně dole a Češi toho využili ještě dvakrát. Třetí gól přidal znovu Salák, jenž využil obrovské chyby bosenského brankáře při rozehrávce a dorazil míč do prázdné branky. Výrazné vítězství v závěru završil Koudelka.

Čeští obhájci bronzu tak mají jistotu, že si potřetí v řadě na šampionátu zahrají o medaile. Národní celek má doposud ze sedmi ME bilanci jednoho stříbra a čtyř třetích míst. "Po dnešní výhře jsme splnili cíl, že budeme hrát o medaile," řekl Míca.

Výhra domácího celku v duelu s Bosnou a Hercegovinou se ovšem nerodila tak jednoznačně, jak se podle výsledku může zdát. Tým z Balkánu až do čtvrtfinále na turnaji neprohrál a v úvodu bylo střetnutí hodně nervózní a plné chyb. Více ze hry měli přeci jenom Češi, kteří poprvé vážněji zahrozili ranou Stanislava Maříka nad.

Mírnou převahu Češi dokázali zužitkovat ve třinácté minutě. Mica rozehrál roh, po kterém pálil placírkou Hakl. Střela neměla bůhvíjakou razanci, ovšem pohyby hráčů brankáře Bosny natolik zmátly, že míč nakonec doputoval až do branky.

Bosna na českou obranu dlouho hledala klíč, ale na konci první a začátku druhé části přece jenom začala tlačit. Jako první brankáře Bíra prověřil Milanovič. Český brankář se musel činit i po změně stran, kdy skvěle vyškrábl pokus Lovrinoviče a tlak světle modrých vrcholil pokusem Vujici do tyče.

Češi však převahu soupeře přečkali a po půl hodině zvýšili vedení. Salák si při rohu naběhl na přední tyč a Micův pas poslal přesně mezi tři tyče. A ta samá dvojice měla prsty i v třetím gólu. Brankář Filipovič vyjel za polovinu, ale ztratil míč, ke kterému se dostal Mica. Pokus přes půl hřiště ještě skončil na brankové konstrukci, ovšem Salák už dorážku zvládl.

Situaci Bosny navíc ještě zhoršilo vyloučení Beroviče, které v závěru po pěkné kombinaci potrestal střelou do prázdné Koudelka. Češi tak mohli slavit postup a druhou nulu v řadě.

Mistrovství Evropy v malém fotbalu v Brně - čtvrtfinále:

ČR - Bosna a Hercegovina 4:0 (1:0)

Branky: 30. a 32. Salík, 14. Hakl, 39. Koudelka.

Maďarsko - Polsko 1:1, na pen. 3:2, Rumunsko - Francie 1:0, Rusko - Slovinsko 1:0.

Páteční program - semifinále: 19:30 Maďarsko - Rusko, 21:00 ČR - Rumunsko.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články