Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Začíná hokejbalový šampionát. Češi útočí v Pardubicích na třetí domácí titul

Pardubice - Mistrovství světa v hokejbalu startuje v Pardubicích prvními zápasy. Češi, kteří obhajují bronzové medaile z Zugu z roku 2015 a zároveň cílí na třetí domácí titul, vstoupí do šampionátu utkáním proti Švýcarsku. Ženské reprezentaci začíná program až v sobotu. Přímý přenos utkání Česko–Švýcarsko sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 17:50.

Češi vyhráli před vlastním publikem světové šampionáty v Litoměřicích v roce 1998 a v Plzni o 11 let později. Na dosavadních jedenácti MS získali zlato třikrát, pětkrát dosáhli na stříbro a dvakrát na bronz. Bez medaile zůstali jen v roce 2005 v Pittsburghu.

"Čekají nás čtyři zápasy v základní skupině. Úspěch se vždy odvíjí od čtvrtfinálového duelu. Už tato střetnutí budou pro nás důležitou prověrkou, abychom zvládli klíčová utkání. Přijímáme roli favorita prvního zápasu, chceme naladit fanoušky vítězstvím, aby nám chodili pomáhat i v dalších zápasech," řekl trenér českého týmu Drahomír Kadlec.

Jeho svěřenci dále změří v základní skupině síly v pátek s Itálií, v sobotu s USA a v pondělí s Portugalskem. Druhou skupinu elitní části tvoří obhájce titulu Slovensko, Řecko, Kanada, Indie a Řecko.

Kadlec věří, že fanoušci jeho týmu na turnaji výrazně pomůžou. "Vždycky je pro všechny lepší hrát před plným hledištěm. Doufám, že lidé si najdou cestu do Tipsport areny a budou nám v Pardubicích fandit. Hokejbal zde znají, mají jej rádi a věřím, že nás maximálně podpoří. Věřím, že si kluci užijí zápasy před pěti nebo šesti tisíci fanoušky," uvedl hokejový mistr světa z roku 1996.

Je nám líto, video expirovalo.
Je to pro mě vrchol kariéry, říká Kubeš před MS v hokejbalu

Na specifika domácího šampionátu připravoval Kadlec svůj tým už od minulého MS. "Všem jsme kladli na srdce, že nás čeká deset dní tvrdé práce. Musíme se soustředit jen na šampionát, nic jiného okolo nás nesmí zajímat," prohlásil trenér, který má v kádru deset mistrů světa.

První tři týmy ze skupiny A1 a A2 si zajistí postup do čtvrtfinále, poslední celky čeká osmifinále proti nejlepším celkům kategorie B. Čtvrtfinále je na programu ve čtvrtek 8. června, o den později se hrají semifinálové duely a turnaj vyvrcholí v sobotu 10. června. Finále je na programu v 17:00.

Český ženský tým začne MS v sobotu od 19:00 proti Velké Británii. V dalších duelech narazí na Itálii, Slovensko, USA a Kanadu. "Pět utkání v pěti dnech v základní části bude porce. Určitě chceme v základní skupině rozložit zátěž mezi všechny formace tak, abychom v pátek a v sobotu netahali nohy, tam chceme, aby to gradovalo," uvedl trenér českých hokejbalistek Karel Manhart.

Nejlepší čtyři celky ze šestičlenné skupiny se kvalifikují do semifinále, které se hraje v pátek 9. června. O den později se bude hrát o medaile, finále je na programu v 11:30.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články