Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Souboj titánů potřetí: Deset důvodů, proč sledovat finále NBA

Oakland - Už se z toho pomalu stává tradice. Třetí rok po sobě se finále NBA týká stejných týmů – Clevelandu a Golden State. To se v sedmdesátileté historii ligy ještě nikdy nestalo. A upřímně řečeno, i díky jejich suverenitě zatím play-off byla tak trochu nuda. Hráči Golden State na cestě do finále ani jednou neklopýtli, obhájci trofeje Cavaliers si dovolili jedno zaváhání s Bostonem. Teď se ale čeká vyrovnaná bitva a všichni fanoušci basketbalu by se měli královsky bavit. Lepší verze této hry, než jakou nabízejí tyto týmy, totiž momentálně na planetě neexistuje. Nabízíme 10 důvodů, proč by finálová série neměla uniknout vaší pozornosti.

LeBron James a Steph Curry - klíčoví hráči finalistů
zdroj: AP autor: Tony Dejak

1. Odveta za loňský rok

Pamatujete? Warriors vedli ve finále 3:1 na zápasy a vypadalo to, že míří jednoznačně za obhajobou titulu. Jenže pro páté utkání na domácí palubovce dostal disciplinární stopku Draymond Green a Cavaliers to pod vedením fenomenálního LeBrona Jamese nakoplo k obratu. Ten završili opět v Oracle Areně v Oaklandu, kde získali historicky první titul pro klub z Ohia. Vzpomínky na loňský rok určitě ožijí a stanou se motorem pro další jiskřivé basketbalové momenty.

2. Nezapomeňte na Kevina

Největší akvizicí Warriors byl příchod Kevina Duranta. To je oproti finále 2016 nejvýraznější změna v rozložení palebných sil. Čtyřnásobný nejlepší střelec NBA doplnil už tak obávané snajpry Stephena Curryho s Klayem Thompsonem. A i když mnozí zprvu pochybovali, jak ústrojně dokáže do souhvězdí zapadnout, je jasné, že Warriors momentálně vládnou nejsilnějším obsazením pozic na perimetru. A Durant bude pro obranu Clevelandu asi nejsložitějším úkolem. Je nesmírně obtížné mu zabránit ve skórování. Kdo ho tedy bude bránit? Těžko lze očekávat, že na něj Cavaliers nasadí po celou dobu LeBrona Jamese. Durantovi se navíc proti Clevelandu daří. Ve dvou letošních zápasech jim v průměru nasázel 28,5 bodu se střeleckou úspěšností 51,3 %.

Sport
zdroj: ČT4

3. Král James

LeBron James a play-off. To je spojení, které zkrátka funguje. Dvaatřicetiletý křídelník se chystá už na sedmé (!!) finále v řadě. Na cestě do něj jen tak mimochodem překonal Michaela Jordana v počtu bodů nastřílených ve vyřazovací části. Právě s legendární třiadvacítkou Bulls je také velmi často srovnáván. I Jordan měl ve 32 letech tři prsteny pro mistra NBA a 3 ceny pro MVP ligy. James má stejný počet titulů a nejužitečnějším hráčem byl vyhlášen už čtyřikrát. To jen na okraj srovnávání. V play-off James tradičně posouvá svůj už tak impozantní výkon ještě o trochu dál (letos má průměr 32 bodů na zápas). Herně vyzrál, umí strhnout celý tým a zabrat, když to Cleveland nejvíc potřebuje. Loňský titul pro něj byl splněnou životní misí, ale chce samozřejmě další, a pokud míní dohnat Jordana, potřebuje ještě tři.

Clevelandský LeBron James dává koš v zápase proti Bostonu
zdroj: REUTERS autor: Greg M. Cooper

4. Curryho druhá šance

V loňské sezoně to v některých momentech vypadalo, že Stephen Curry hraje jinou ligu než ostatní hráči – svou vlastní. Jenže v play-off ho limitovalo zraněné koleno a ve finále byl spíš stínem míčového kouzelníka, který se dvakrát stal nejužitečnějším hráčem NBA. Po příchodu Kevina Duranta mu klesl průměr bodů na zápas a úspěšnost tříbodových střel – jeho největší zbraň. Jenže ve vyřazovací části výrazně ožil, s 28 body na utkání je nejlepším střelcem Golden State a vzhledem k tomu, že do finále vstupuje zdravý, očekávejme od něj velké věci. Navíc jeho předpokládaný rozehrávačský souboj s Kyriem Irvingem může být do jisté míry určující pro celou sérii.

Stephen Curry v utkání proti LA Clippers
zdroj: USA Today Sports autor: Kyle Terada

5. Chybějící trenér

Warriors odehráli posledních deset zápasů bez trenéra Stevena Kerra, kterého sužuje bolest zad. Kvůli jejich operaci vynechal už rekordní začátek loňské sezony, kdy za něj zaskočil Luke Walton, teď v play-off tým vede zkušený asistent Mike Brown. I když to mnohdy vypadá, že hvězdní Warriors vlastně ani koučink nepotřebují, v těžkých finálových momentech může dobré Kerrovo vedení citelně chybět. 

6. Emoce

Boj o titul je vždy vypjatý a emoce v něm mají své pevné místo. Zvlášť u tak vyrovnaných týmů. Loňskou sérii výrazně ovlivnil incident ze čtvrtého zápasu. Impulzivně jednající Draymond Green se dostal do křížku s LeBronem Jamesem. Po strkanici za tříbodovým obloukem se Green po Jamesovi ohnal rukou. Protože během play-off už Green podobný výstup předvedl, dostal od NBA stopku na páté finále. A jak to s Warriors nakonec dopadlo, už dobře víte.  

Incident James vs. Green:

7. Náhradníci

I když hvězdy mají ve finále hlavní slovo, potřebují dobrou podporu od zbytku týmu a zeptejte se Washingtonu, jak moc body od náhradníků můžou pomoct konečnému výsledku. Na papíře má silnější lavičku Golden State. Síla obou celků ovšem spočívá v tom, že umí ve vhodné chvíli dobře namíchat složení náhradníků s klíčovými hráči. A navíc se na obou stranách nacházejí typy, které dokážou mnohem víc než jen zaplnit několikaminutovou mezeru ve hře. Za Warriors to rozhodně platí o Andre Iguodalovi, Shaunu Livingstonovi či Davidu Westovi. Cleveland se v play-off mohl spolehnout na střelbu veterána Kylea Korvera, Channinga Frye nebo náhradního rozehrávače Derona Williamse.

8. "Nejhvězdnější" finále?

Finále nabídne divákům celkem sedm hráčů, kteří se zúčastnili letošního Utkání hvězd – 4 na straně Golden State, 3 z Clevelandu. To leccos vypovídá o personální kvalitě a aktuální síle obou soupisek. Vážně, připoutejte se, protože tohle slibuje po zdánlivě nezáživných konferenčních finále pořádnou jízdu.

9. Další historický moment?

Krása a podmanivost finálových sérií spočívá v tom, že o titulech můžou rozhodnout momenty, které se zapíšou do sportovní historie. Vítězná střela Michaela Jordana proti Utahu v roce 98, vyrovnávací trojka Raye Allena se San Antoniem v roce 2013 a loňský blok LeBrona Jamese na Andreho Iguodalu. Do konce čtvrté čtvrtiny zbývalo méně než dvě minuty, stav nerozhodný 89:89 a James demonstroval své úsilí v obranné akci, po které Cleveland urval koncovku sedmé finálové bitvy. 

Jamesův blok na Iguodalu:

10. Kdo vyhraje?

Na tituly je to zatím nerozhodně, i vzájemné zápasy této sezony jsou 1:1. Pohár se s největší pravděpodobností bude předávat po sedmém zápase vyrovnané série. Náš tip je 4:3 pro Cleveland. Jamesova touha po vítězství dokáže divy. 

Zdroj
nba.com, Bleacher Report

Hlavní zprávy

Nejčtenější články