Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Za vlastní koše a nefér taktizování přišel tvrdý trest. Kluby by měly sestoupit

Praha – Rozhodly se v posledním utkání základní části taktizovat a za pomoci střílení vlastních košů dosáhnout prohry. Skandální závěr střetnutí první ligy mezi basketbalistkami Kralup a pražské Sparty však má pro oba kluby tvrdé následky. Oba celky byly z druhé nejvyšší soutěže vyloučeny.

O tvrdém trestu rozhodla disciplinárka Basketbalové federace. Ta ovšem očekává, že se oba kluby odvolají. Pokud však verdikt potvrdí odvolací komise, celky příští ročník začnou o patro níže.

"Disciplinární komise dále zastavila výkon funkce oběma trenérům na dobu dvou měsíců nepodmíněně. A hráčky, které se účastnily neetického jednání, potrestala zákazem činnosti na jedno utkání nepodmíněně," uvedl generální sekretář ČBF Michal Konečný.

"Pro Českou basketbalovou federaci je to nešťastná událost. Je to typické porušení našich stanov, kdy k dosažení výsledku nebylo použito jednání fair play. Je potřeba tyto věci rázně pozastavit, aby se již v budoucnu neopakovaly," doplnil Konečný.

Podívejte se na závěr utkání (od 1:34:30):

Kralupy nakonec vyhrály 63:62, o čemž rozhodl vlastní koš Sparty, a při stejné bilanci skončily na pátém místě tabulky za Spartou vinou horších vzájemných zápasů. Kralupy frašku vysvětlovaly tím, že chtěly zápas dovést do prodloužení, kde by mohly zabojovat o výhru o devět bodů, která by je posunula na čtvrtou příčku. Sparta se odmítá k zápasu vyjádřit, dokud nepadne konečné rozhodnutí.

Shodou okolností se oba týmy mají potkat v play-off. Protože se kluby chystají odvolat, série by měla 11. března začít, dokud odvolání nebude projednáno. Pokud bude verdikt potvrzen, oba celky v příštím ročníku nastoupí do druhé ligy. Zároveň se jejich čtvrtfinálová série skrečuje a tým, který by na ně narazil v semifinále, bude mít volný los a postoupí přímo do finále a do baráže o postup do nejvyšší soutěže.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky Kralup a Sparty stihl tvrdý trest

Inkriminovaný zápas se hrál 26. února v Kralupech. Za stavu 61:60 si domácí hráčky daly minutu před koncem úmyslný vlastní koš. Následně oba týmy rezignovaly na snahu o vítězství a útočily na vlastní koše. Úmyslně soupeře faulovaly, trestné hody však hráčky záměrně neproměňovaly.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články