Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Vykloubené rameno, KO a monokly. První basketbalový zápas nabídl pořádnou divočinu

Tři dny před Vánocemi roku 1891 se odehrála událost, díky níž vznikl jeden z nejhranějších sportů současnosti. Kanadský školní instruktor James Naismith tehdy pro své žáky, kteří se nudili během tuhých zim, vymyslel na škole v americkém Springfieldu novinku s míčem a dvěma koši. Začala tak éra basketbalu, i když první zápas měl k současné podobě hodně daleko.

Socha Jamese Naismithe, zakladatele basketbalu
zdroj: Wikipedia autor: D. Gordon E. Robertson

Ve světě sportu nevydělal nikdo více peněz něž Michael Jordan. Třiapadesátiletá basketbalová legenda, která nejlepší léta strávila v dresu Chicaga Bulls a má na kontě celou řadu rekordů, během svého života vydělala neuvěřitelných 1,7 miliardy dolarů (přibližně 45 miliard korun). Za úspěchem americké hvězdy ale kromě talentu, píle a dalších faktorů stojí také James Naismith, který přesně před 125 lety s hrou na koše přišel.

K vzniku basketbalu pomohly tuhé zimy, které ve Springfieldu ve státě Massachusetts panovaly. Studenti tak nemohli trávit příliš času sportem venku a místo tělocviku dělali na chodbách rozruch a tehdy Naismith, který měl na starost právě fyzickou připravenost, začal přemýšlet, jak situaci vyřešit.

Nejprve přišel s vnitřními alternativami na fotbal a lakros, což ale studenty příliš nebavilo a často se zápasy měnily v násilné souboje. Naismith tedy začal přemýšlet o zcela nové hře, a tak se začal rodit basketbal.

"Jednoho dne jsem dostal nápad. Zavolal jsem kluky do tělocvičny, rozdělil jsem je do dvou týmů po devíti a dal jim starý fotbalový míč. Ukázal jsem jim dva koše na broskve, které byly zavešeny na každém konci haly, a řekl jim, že cílem je dostat míč do protějšího koše. Pískl jsem a první basketbalový zápas začal," vzpomínal v roce 1939 tehdy 77letý Naismith pro rádio.

(http://exhibits.lib.ku.edu/exhibits/show/naismith150/collections/radio-interview)

Koše tehdy visely přibližně 3 metry vysoko na zábradlí u balkónu. Nevýhodou však bylo, že neměly zespod díru. Pro míč tak musel po žebříku lézt školník.

V prvním basketbalovém střetnutí to ale nebylo příliš potřeba. Duel totiž údajně skončil pouze 1:0 po trefě Williama R. Chase, navíc poté následovala velká bitka. "Neměl jsem tehdy sepsáno dost pravidel, což byla chyba. Kluci se začali žďuchat, kopat a chytat do klinče. Nakonec skončili uprostřed tělocvičny všichni proti všem. Než jsem je rozdělil, jeden chlapec dostal KO, několik jich mělo monokl a jeden vykloubené rameno. Byla to úplná vražda," prohlásil Naismith.

Kvůli incidentu chtěl na basketbal zanevřít, ovšem studenti ho nakonec přemluvili, aby své stanovisko přehodnotil. "Přišel jsem proto s novými pravidly. Nejdůležitější byl zákaz běhání s míčem, žďuchání a bouchání. Poté jsme to tedy zkusili znovu a najednou z toho byl čistý sport," dodal.

Naismithova pravidla se skládala z 13 zásadních bodů, z nichž většina platí i dodnes. Od té doby se basketbal rozšířil do dalších škol a nyní patři k nejhranějším sportům na světě.

"Otec basketbalu" se za svůj čin dočkal i celé řady poct. V domovském Almonte v kanadském Ontariu má bronzovou sochu a ve Springfieldu je po něm pojmenovaná Síň slávy.

První pravidla basketbalu sepsaná Jamesem Naismithem
zdroj: ČTK/AP/ autor: BEBETO MATTHEWS
Zdroj
sportsnet.ca

Hlavní zprávy

Nejčtenější články