Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češky nevyřešily problém rumunské hvězdy a skončí ve skupině

Helsingborg – České házenkářky dlouho držely s rumunskými favoritkami krok, nakonec ale na soupeřky nestačily. Rumunky, kterým pomáhala nejlepší hráčka světa Cristina Neaguová, zvítězily 30:28. Stav mohla minutu před koncem srovnat Petra Růčková, neproměnila však svou šanci a Rumunky si už závěr pohlídaly. Pro české házenkářky cesta mistrovstvím Evropy skončí ve skupině, šanci na postup už před závěrečným duelem s Norkami nemají.

Házenkářka Jana Knedlíková
zdroj: ČTK/AP autor: Emil Langvad

Utkání začalo v tempu a padalo mnoho branek. Rumunky si vícekrát vytvořily tříbrankový náskok především díky trefám Neaguové, která kromě přesných zásahů také uvolňovala spoluhráčky. Češky ale několikrát dokázaly šňůru zastavit a dotáhnout se na gól. Velkou zásluhu na tom měla křídelnice Knedlíková a střídající spojka Jeřábková. Vyrovnat se jim ale nepodařilo a po celou dobu prohrávaly.

V prvním poločase nahradila Satrapovou v brance Müllnerová, která se objevila v nominaci na zápas poprvé. Předvedla několik dobrých zákroků a podpořila ji i Kudláčková chycenou sedmičkou Neaguové. Přesto výběr trenéra Jana Bašného odcházel do šaten s tříbrankovým mankem.

V úvodu druhého poločasu měly Rumunky několik příležitostí, ale vychytala je Müllnerová. Češky čelily dvěma vyloučením po sobě, ale ani ty soupeřky nevyužily k výraznějšímu odskočení ve skóre. Naopak zásluhou Luzumové a Salčákové se povedlo českému týmu vyrovnat.

Trenér Rumunek na to zareagoval oddechovým časem. Po něm mohly české hráčky jí do vedení, ale zahodily šance a udělaly chyby. Místo toho se znovu ujaly slova Rumunky a vytvořily si mírný náskok. Po dalším srovnání stavu přišly další zahozené šance Češek při přesilovkách, zatímco Rumunky byly v útoku přesné. V samotném závěru mohl ještě český tým srovnat, ale zahodil vyloženou šanci a šel do dvojnásobného oslabení po vyloučení Adámkové a trenéra Bašného, který protestoval proti výrokům rozhodčích.

Trenér Bašný pogratuloval soupeři k výhře a svým svěřenkyním k dalšímu povedenému výkonu. "Škoda toho závěru a vyloučení," řekl Bašný. "Jsem pyšná na náš tým a na to, jak hrajeme celý turnaj. Ve středu budeme hrát poslední zápas proti Norsku a chceme ukázat dobrý výkon," uvedla Luzumová.

Je nám líto, video expirovalo.
Házenkářky nestačily na Rumunky a na turnaji končí

Španělský trenér Rumunek Ambros Martín přiznal, že jeho hráčky měly s českými házenkářkami problémy. "Soupeřky hrály dobře. Nejen dnes, ale po celý šampionát. My jsme neměli dobrý den, o to je pro nás důležitější, že máme dva body," řekl Martín.

Češky mohou teoreticky stále hrát o sedmé místo. Záleží, jak dopadne jejich středeční zápas s obhájkyněmi evropského titulu a úřadujícími mistryněmi světa z Norska. Nejhůř mohou skončit dvanácté, zatím ale mají výhodu dvou bodů oproti Maďarsku, které porazily v základní skupině.

ČR - Rumunsko 28:30 (14:17)

Sestava a branky ČR: Satrapová, Kudláčková, Müllnerová - Luzumová 7/1, Kordovská 1, Jeřábková 4, Hrbková 5, Růčková, Salčáková 1, Knedlíková 5, Malá 3, Adámková 1, Marčíková, Weisenbilderová, Stellnerová, Ryšánková 1.

Nejvíce branek Rumunska: Neaguová 10/4, Pinteaová 6.

Rozhodčí: Kijauskaiteová, Zalieneová (obě Lit.). Sedmimetrové hody 1/1 - 5/4. Vyloučení: 5:4. Diváci: 773.

Uložit

Uložit

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články