Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Wadeův návrat do Miami: ovace fanoušků, nejhorší výkon a sladká výhra


Miami - Sportovní návraty na místo činu patří mezi sledované příběhy, zvlášť u osobností, které tam dokázaly velké věci. A Dwyane Wade takovou osobností rozhodně je. Všech třináct dosavadních profesionálních sezon spojil s organizací Miami Heat. Týmu, který má ve znaku hořící basketbalový míč, dopomohl ke třem titulům pro mistra NBA a během té doby se zařadil do úzké skupiny nejlepších hráčů celé soutěže. Jenže před začátkem letošního ročníku neodolal vábení rodného Chicaga a ve 34 letech poprvé změnil dres - zamířil do kádru konkurenčních Bulls.

Dwyane Wade
zdroj: ČT4

Ta zpráva byla pro basketbalové prostředí velmi překvapivá. Během toho samého léta, kdy končily ikony NBA Kobe Bryant a Tim Duncan, se Wade odhodlal k nečekanému kroku. Odmítl svůj hráčský odkaz spojit s jedinou značkou a na sklonku kariéry se odhodlal k přestupu. Svou roli v tom rozhodnutí sehrály finanční důvody a mluvilo se také o neshodách s generálním manažerem Patem Rileym. Wade namísto jednoletého kontraktu v Miami kývnul na dvouletou smlouvu s Bulls, která mu vynese 47 milionů dolarů.

"Myslím si, že udělal chybu. Neměl přestupovat. Bulls nejsou týmem velkého kalibru, který by měl na titul," hodnotil Wadeovu změnu působiště respektovaný sportovní novinář Stephen A. Smith ze stanice ESPN.

Diváci v Miami ovšem nezatrpkli, pro ně zůstává hbitý křídelník klubovou legendou. To on je v roce 2006 dovedl k historicky první trofeji pro vítěze NBA. Coby nejužitečnější hráč tehdejší finálové série s Dallasem měl na triumfu výrazně vyrytý podpis. Další dvě prvenství pak připojil po boku LeBrona Jamese a Chrise Boshe. To fanoušci na South Beach nezapomněli a při nástupu Bulls Wadea odměnili ovacemi vestoje.

"Když jsem viděl rozpis soutěže, říkal jsem si, proč musíme hrát v Miami tak brzo? Bylo zvláštní vidět všechny ty známé lidi a přitom být v jiné šatně a na jiné střídačce. Ale jsem rád, že je to za mnou a můžu se v klidu soustředit na další zápasy. Fanoušci byli skvělí, moc si cením jejich reakce, ale utkání samotné bylo takové divné."

Což lze potvrdit i statisticky. Návrat do známého prostředí Wadea pravděpodobně vykolejil víc, než by sám čekal. Přes dva rychlé koše v úvodní čtvrtině se na své poměry nebývale střelecky trápil. Zaznamenal jen 13 bodů při úspěšnosti 5-17 a netrefil ani jeden ze čtyř tříbodových pokusů. Přesto Bulls i díky 20bodovému Jimmymu Butlerovi vyrovnanou koncovku utkání zvládli lépe, Dwayne Wade pojistil výhru 98:95 dvěma trestnými hody v posledních vteřinách.

Dwyane Wade na palubovce Miami
zdroj: ČT4

"Nejvíce emotivní byl pro mě úplný závěr, kdy jsem se objal s určitými lidmi. Vidět se s lidmi, které beru jako svou vlastní rodinu, to byl zatím asi nejemotivnější moment mé kariéry. Ale ten zápas samotný byl hrozný. Asi nejhorší, jaký jsem kdy odehrál," přiznal Wade v pozápasovém rozhovoru. 

Chicagu po výhře v Miami patří ve Východní konferenci pátá pozice s bilancí 5-4. Bulls se v dalším utkání představí v sobotu doma proti Washingtonu Tomáše Satoranského. Pak je čeká šňůra šesti zápasů venku, kdy projedou Spojené státy od Philadelphie až po Los Angeles.

Zdroj
ČT sport, espn.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články