Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Jícha, Horák, Island a velké plány. Házenkáři vstupují do evropské kvalifikace

Reykjavík – Island, Ukrajina, Makedonie a Česká republika. Kvalifikační skupina na mistrovství Evropy 2018 nemá jasného favorita, ale také žádné outsidery. Pro český tým, který posílily i letité opory Filip Jícha a Pavel Horák, existuje jediný cíl, tedy postup na šampionát. První krok mohou udělat v duelu s Islandem, který začíná ve 20:30 v Reykjavíku.

Čeští házenkáři
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

Na Euro v roce 2018 do Chorvatska postoupí první dva celky z každé ze sedmi kvalifikačních skupin a nejlepší tým z třetích míst. "Ta skupina je vyrovnaná. Není tam vyložený outsider a ani top tým z první čtyřky pětky. Není tam úplně jasný favorit, jako když jsme měli ve skupině třeba Francii," řekl jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip.

Návrat Jíchy s Horákem by měl zvětšit české šance. Prvně jmenovaný nastoupí za národní tým po roce. "Hráčská kvalita se jejich návratem zvýšila. Dostali jsme nějakých 300 utkání v nároďáku a spoustu velkých zápasů, které oba odehráli. To je určitě velký posun," doplňuje Filipův kolega Daniel Kubeš. "Akorát tady oba nějakou dobu nebyli a je málo času je zařadit zpět do našeho systému. To je trochu problematické," dodal.

Ondřej Zdráhala, spojka českého týmu: "Cílem našeho snažení je jednoznačně postup, nic jiného ani nemůže být. Myslím, že tým už dva roky zraje a právě i zápasy s Makedonií mi minulou kvalifikaci ukázaly, že jdeme správným směrem. Pokud budou Filip (Jícha) s Pavlem (Horákem) zdraví, tak síla našeho týmu ještě stoupne a my budeme v červnu příštího roku slavit postup."

Island je favoritem, přestože loni v lednu ho dokázal český celek na světovém šampionátu v Kataru i díky jedenácti brankám Jíchy velmi nečekaně zdolat 36:25. Na letošním mistrovství Evropy skončili Seveřané třináctí. "Zápas v Kataru byl extrémní, hlavně v první půli nám vyšlo vše, na co jsme sáhli. Islandu naopak prakticky nic. Takový zápas se bude těžko opakovat," mínil Filip.

"Jejich tým má obrovskou kvalitu, pravidelně se účastní evropských a světových šampionátů. Nějací hráči tam skončili, ale obměna nebyla tak veliká jako třeba u nás. Je to velmi kvalitní tým, ale když zahrajeme na hranici našeho maxima, máme šanci být úspěšní," dodal Filip.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články