Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Volejbalistky vrátily Běloruskám porážku a vedou kvalifikační skupinu

Maribor – V předchozím duelu jim těsně podlehly, nyní už si ale české volejbalistky vedly lépe. Hráčky na kvalifikačním turnaji v Mariboru porazily Bělorusko 3:2, vrátily se do čela skupiny F a přiblížily se účasti na evropském šampionátu 2017. 

České volejbalistky
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

Svěřenkyně trenéra Alexandera Waibla zvládly lépe koncovky úvodních dvou setů, ve kterých shodně za stavu 24:24 uhrály poslední dva míče. Předností českého týmu byl důraz v útoku. Nejčastěji se v koncovce prosazovaly Havlíčková s Mlejnkovou, dobře jim sekundovala Kossányiová.

Nasazené tempo ale v dalších dvou setech české volejbalistky neudržely. Částečně ztratily koncentraci a přestala se jim dařit obrana na síti. Režii zápasu tak převzaly do svých rukou agresivněji hrající Bělorusky.

Rozhodující tie-break měl ale překvapivý start. Češky rychle získaly bezpečný náskok 8:1, soupeřky v těch chvílích vůbec nepustily do hry, navíc k razantnímu podání přidaly hráčky i přesnější bloky. Zaskočené Bělorusky už stačily pouze zkorigovat výsledek a odvrátit první mečbol. Druhý už české hráčky proměnily a zvítězily po sadách 26:24, 26:24, 22:25, 21:25 a 15:7.

"Byl to od začátku kvůli své důležitosti velmi nervózní zápas. Dva velmi vyrovnané sety jsme zvládli v koncovce, pak jsme ale přestali hrát a vše bylo otevřené. V půlce čtvrtého setu se zranila Helena Kojdová, ale postupně jsme se začali vracet do zápasu. Pátou sadu jsme po fantastickém výkonu jasně ovládli," uvedl trenér Alexander Waibl.

V sobotu od 16:00 odehrají české volejbalistky utkání s Řeckem a v neděli od 19:00 je čeká závěrečný duel s domácím Slovinskem. Oba tyto celky zdolaly před týdnem v Brně shodně 3:0. 

ČR - Bělorusko 3:2 (24, 24, -22, -21, 7)

Rozhodčí: Fattah (Něm.), Kozič (Bos.). Čas: 133 min. Diváci: 80.

Sestava a body ČR: Kossányiová 17, Havlíčková 24, Mlejnková 21, Purchartová 11, Trnková 12, Smutná 1, libero Melichárková - Hodanová 4, Vincourová 1, P. Kojdová, H. Kojdová 1, Toufarová 2. Trenér: Waibl.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články