Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Provokace a roztržky. Češi se nedali vyvést z míry a berou bronz

Székesfehérvár (Maďarsko) – Českým reprezentantům se ve večerním utkání podařilo zahnat smutek z dopoledního semifinále proti Kazachstánu. Ve vypjatém závěru utkání o bronz proti Černé Hoře plném provokací a roztržek dokázali i přes nepřízeň rozhodčích udržet nervy a uhájit si bezpečné vedení 2:0. To získali po brankách Paděry a Kounovského. Černá Hora tak končí čtvrtá. Mistry Evropy se stali Kazaši, kteří ve finálovém duelu porazili Chorvatsko, a to až v penaltovém rozstřelu.

Čeští reprezentanti v malém fotbale
zdroj: ČT sport

Čeští reprezentanti se v utkání o třetí místo vrátili k osvědčené sestavě, se kterou přešli ve čtvrtfinále přes Anglii. I v posledním sedmém zápase na mistrovství jim přinesla štestí.

První důležitý okamžik se obtiskl na české brankové konstrukci, když se do té doby bezzubým Černohorcům podařilo trefit tyč. O pár minut později ale už Češi zúročili svůj tlak, když se po nákopu brankáře Bíra míč odrazil až k Ondřeji Paděrovi a ten se z levé strany před odkrytou bránou nemýlil.

Na začátku druhého poločasu se otěží utkání sice na chvíli ujali Černohorci, nicméně vstřelenou branku opět slavili Češi – po pohledné akci stačilo Kounovskému doklepnout míč z naprosté blízkosti do brány.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání ME v malém fotbale Česko - Černá Hora

Černé Hoře nepomohlo k jedinému gólu nic

I tento gól se pak pravděpodobně stal záminkou pro melu o asi dvě minuty později, kdy vyvrcholilo bublající napětí Černohorců. Po faulu Čecha Jakuba Poláka se začali hráči na hřišti strkat, neteční nezůstali ani trenéři a fyzioteraupeuti na lavičkách a vyšli se o celé vzniklé situaci dohadovat na hřiště. Po několika provokacích se situace uklidnila bez vážnějšího incidentu.

Situaci neprospěli dlouho se domlouvající rozhodčí, kteří se nakonec na základě faulu rozhodli vyloučit Poláka, přičemž za Černohorce byl napomenut žlutou kartou pouze Ristič. Nestandardní byl i fakt, že se jal rozhodčím radit i jeden z černohorských sudích, který seděl v hledišti.

V závěru nervózního utkání pak přibylo ještě jedno razítko na českém břevnu a jedno napomenutí za zdržování pro českého gólmana. Nic však nepomohlo Černé Hoře vstřelit alespoň naději budící branku a z maďarského Eura si tak odváží čtvrté místo. Češi se radují ze zaslouženého bronzu.

V semifinále Češi nestačili na Kazachstán

Čeští reprezentanti v semifinále zahrozili jako první, ale Robin Demeter ve velké šanci trefil pouze gólmana. O šest minut později však poprvé na turnaji prohrávali, když se prosadil osamocený Murat Achmetšaripov. Ve velké šanci pak ještě selhal kazachstánský hráč Amangeldy Dyussembayev.

Po přestávce přišla další pohroma pro český celek, když Jan Koudelka srazil střelu z přímého kopu rukou a Kazachstán zahrával penaltu. Assan Barlybayev poslal českého brankáře Ondřeje Bíra na druhou stranu a bezpečně pokutový kop proměnil.

Češi se pak s vysunutým Bírem pustili do útočení a po centru gólmana Jakub Polák trefil brankovou konstrukci. Dvě minuty před koncem pak kazachstánský gólman Zhassulan Mustafin chytil střelu z přímého kopu a následně poslal míč z rozehrávky mezi opuštěné české tyče.

Čeští hráči byli z výsledku pochopitelně zklamaní. "Jednou z příčin je včerejší těžký zápas s Anglií, který nám vzal hodně sil. Určitě se na to ale nebudeme vymlouvat. Věděli jsme, že Kazachstán má v týmu hodně futsalistů a bude těžkým soupeřem. Bohužel jsme neproměnili ani jednu šanci, kterou bychom se v zápasu chytli," shrnul obránce Tomáš Režný.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Česko - Kazachstán

Hlavní zprávy

Nejčtenější články