Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Srbové: Veselému bychom klidně dali pas. Teď ho ale nesnášíme

Bělehrad – Žije v Bělehradu, má srbskou přítelkyni a dlouhou dobu působil v Partizanu. Pro Jana Veselého bude semifinálový duel olympijské kvalifikace proti Srbsku velmi speciální. V kádru soupeře má i celou řadu přátel, kteří se dokonce shodují, že by český pivot mohl hrát za srbskou reprezentaci. V pátečním duelu ho však budou muset nesnášet.

"Jsme dobří přátelé. Strávili jsme spolu rok v Istanbulu. Vídáme se na hotelu, bavíme se spolu. Rozhodně to nebude lehký zápas, ale doufám, že Jan nebude moc naštvaný, až prohraje. Tohle bude jeden duel, kde jde přátelství stranou," prohlásil Kalinič.

"Hodně jsme se bavili o tom, že bychom proti sobě chtěli hrát ve finále. Nakonec je to už v semifinále. Bude to zajímavý souboj, ale nějaké sázky mezi námi nejsou. Všichni víme, o co se tu hraje," dodal Bogdanovič.

Oba se shodují, že Veselý by klidně mohl reprezentovat Srbsko, kdyby chtěl. "Má k Srbsku velmi blízko. Kdyby chtěl, dáme mu pas, aby za nás mohl nastoupit v Riu," usmíval se Bogdanovič. "Tím, že hrál za Partizan Bělehrad, tak ho spousta fanoušků miluje a stále sleduje. On je značka v Srbsku. Jen doufám, že já tu mám víc fanoušků, když jsem Srb," dodal.

"Můžeme říct, že Jan je Polosrb, zná jazyk, má tu holku, v tomhle je to pro něj lehčí zde nastupovat. Všechny nás zná. Jsme kámoši," doplnil Kalinič.

Ve svém týmu by ho uvítal i trenér srbské reprezentace Aleksandar Djordjevič. "Zkusíme se zeptat, zda by nemohl dostat náš pas. Pak se o tom můžeme bavit. Když jsem ho tu potkal, říkal jsem mu, že vlastně hraje doma. Máme ho tu rádi, ale teď ho nesnášíme, protože bude náš soupeř. Je to jeden z nejlepších hráčů v Evropě. Hlavně díky své atletičnosti. A svým přístupem ke hře si získává velkou přízeň fanoušků. Proto je tady v Bělehradu tak populární," řekl jeden z nejlepších srbských basketbalistů v historii.

Zastavení Veselého je tak pro Srbsko v semifinále hlavním cílem. "Určitě ano. Víme, že je velmi dobré pick-n-roll spojení mezi Satoranským a Veselým. Je tam také Blake Schilb i další hráči. Ale o tyhle tři jde především. Když je zastavíme, myslím, že bychom neměli mít problémy," míní Kalinič.

Srbsko je v pátečním duelu jasným favoritem a cokoli jiného než postup do Ria by pro něj bylo obrovským zklamáním. Přesto si Djordjevičovi svěřenci uvědomují, že nesmějí Čechy podcenit.

"Trenér nám říká, ať se podíváme na fotbalové Euro. Wales je v semifinále, Island prošel do čtvrtfinále. To je sport, favorité neexistují. Každý přijel se stejným cílem: probít se do Ria. Bude to dřina," tuší Bogdanovič.

Ten zároveň připouští, že boj o Rio je o to těžší, že hráči jsou po klubové sezoně unavení. "Všichni za sebou mají dlouhou a těžkou sezonu, naše těla už jsou unavená. Je to páté nebo šesté léto bez pauzy. Ale také víme, co je ve hře. A cílem každého sportovce je účast na olympiádě," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články