Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Hejkovou potěšilo, že s USK navázala na loňský úspěch

Praha - Slovenská trenérka Natália Hejková opět potvrdila, že je nejúspěšnějším koučem basketbalistek v Evropě, když se ZVVZ USK Praha znovu postoupila do Final Four Evropské ligy. Sama je mezi čtyřmi nejlepšími týmy soutěže pojedenácté v kariéře, přičemž pětkrát z toho byl titul. Potěšilo ji, že s USK dokázala, že loňský titul nebyl náhoda.

Trenérka USK Praha Natália Hejková
zdroj: ČTK autor: Martin Salajka

"Jsem ráda, že jsme potvrdily kvalitu. Jestli někdo pochyboval o tom, zda jsme minulou sezonu vyhrály titul zaslouženě, tak jsme dokázaly, že tento tým má kvalitu. Že máme super hráčky, které si umí poradit i s nepříjemnými situacemi, protože ne všechno v sezoně bylo perfektní," připomněla Hejková v rozhovoru s novináři nevyrovnané výkony ze základní části.

Na čtvrtfinále se však Pražanky připravily skvěle a zvládly oba zápasy s italským mistrem Schiem. Na jeho hřišti vyhrály 68:56, doma pak soupeře deklasovaly 86:53. "Bylo správně, že jsme se soustředily hlavně na první zápas ve Schiu, který rozhodl. Byly bychom špatné sportovkyně, kdybychom takový smeč neproměnily. Věděla jsem, že to bude v odvetě těžké, že to Italky nevzdají, ale také, že fyzicky nevydrží tlak naší obrany. A to se potvrdilo," konstatovala Hejková.

Rozhodla výborná obrana, k níž se v odvetě přidala střelba z perimetru

Zatímco v prvním duelu zářila pivotka Kia Vaughnová, v odvetě byla lídrem Kateřina Elhotová a další hráčky z perimetru. "Očekávala jsem, že Schio v odvetě půjde po Kie a že bude třeba, aby jí pomohly střelkyně zdálky. A skutečně to tak bylo. Mít v takovém utkání střelbu za tři body nad padesát procent, to je skvělý výkon," ocenila Hejková, že její hráčky proměnily devět trojek ze 16 pokusů.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih euroligového utkání USK Praha - Schio

Rozhodující však byla agresivní obrana, která druhý nejlepší útok celé soutěže naprosto rozhodila. Hráčky Schia se s ní nebyly schopné vyrovnat a často ztrácely míče ještě na své polovině. "Trochu jsme změnily obranu oproti celé sezoně. Hrály jsme agresivněji a pro Schio to asi bylo překvapení, protože si s tím neumělo poradit," souhlasila Hejková s tím, že v obraně USK těží z velmi dobré fyzičky hráček.

"Věřily jsme si i ve chvílích, kdy se soupeř dostal do vedení. Obranou jsme to dokázaly zvládnout a máme velmi dobře fyzicky připravené hráčky. Zvládly to fyzicky opravdu velmi dobře. Vyplatilo se nám, že na připravenosti hráček tvrdě pracujeme. Teď ten měsíc do Final Four využijeme k tomu, abychom jejich fyzičku ještě vylepšily. Ale nyní dostanou hráčky i čas na odpočinek, protože třeba Sonja Petrovičová s Kiou měly zdravotní problémy a nebýt to play-off, tak by možná ani nehrály," dodala.

Hejková o roli obhájkyň titulu ve Final Four: "Teď si na nás každý dá pozor. Každý se nás bojí. Jdeme do Final Four v jiné pozici, ale se stejným cílem (jako loni). A to vyhrát první zápas. Pak se uvidí."

Věří, že na Final Four se do kádru vrátí americká posila Candice Dupreeová, která už šest týdnů léčí zlomený prst. "Candice by se měla vrátit. Máme pro ni ještě jedno místo. Teď jsme přivedli Anete Šteinbergaovou, která je velmi dobrá do této obrany po celém hřišti. Candice zase tomu dává myšlenku a klid, takže budu ráda, když budu mít tým kompletní a mohu si vybírat typ hráčky podle potřeby. Každý si přijde na svoje. To je na tomto týmu úžasné, že každá hráčka v týmu je platná. Pak už je na mně, abych nedělala chyby a využívala ty správné hráčky, které zrovna potřebujeme," řekla trenérka.    

Hejková už má zkušenosti s obhajobou titulu, povedla se jí s Ružomberkem i Spartakem Moskva. Proto ví, že tentokrát půjde USK do Final Four v jiné pozici než loni, kdy Vysokoškolačky mohly jen překvapit. "Teď si na nás každý dá pozor. Každý se nás bojí. Jdeme do Final Four v jiné pozici, ale se stejným cílem. A to vyhrát první zápas. Pak se uvidí," dodala Hejková.
 
A pokud by se semifinále povedlo, titul už by byl velmi blízko. Hejková totiž dosud finále nikdy neprohrála. Údajně i proto, že je alergická na stříbro, a tak sbírá jen zlaté medaile.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články