Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Sluková o rozchodu s Kolocovou: Byl to těžký rok, ale svých rozhodnutí nelituji

Praha – Když na konci července oznámila rozchod s dlouhodobou partnerkou Kristýnou Kolocovou, padla na její hlavu velká vlna kritiky. Plážová volejbalistka Markéta Sluková přiznává, že tolik negativních reakcí nečekala, ale svých rozhodnutí nelituje. Po půlroční spolupráci se již velice dobře sehrála s Barborou Hermannovou a věří, že se mohou dostat na olympiádu.

"Byl to určitě nejtěžší krok, ale toho rozhodnutí jsem nelitovala za čtyři pět měsíců ani jednou," řekla Sluková. "Rok 2015 byl náročný, hodně zlomový a loni touhle dobou by mě nenapadlo, že to letos takové bude."

Sluková a Kolocová spolu odehrály deset sezon. Srdce fanoušků si získaly pátým místem na olympiádě v Londýně 2010 a loni vyhrály dva turnaje Světového okruhu. Jejich přezdívka Maki a Kiki byla zavedenou značkou a mnohé zaskočil jejich letní rozchod, který iniciovala kvůli krizi v tréninku i hernímu útlumu Sluková.

Za svůj krok si vyslechla kritiku i odsouzení. Musela se s tím naučit žít. "Konec léta nebyl na psychiku ideální, když dostáváte mediální čoud. A řekla bych trochu i nezasloužený. Jsme ženské, které tyhle věci musí vstřebat, a trvá to," řekla. Nejspíš si i párkrát poplakala. "Lidi, co mě znají, si odpověď najdou," naznačila.

S odstupem času bere situaci jako velkou lekci. "Naučila jsem se, že člověk dělá sport pro sebe a mělo by ho to bavit bez ohledu na to, co si myslí ostatní. Já jsem ta, která rozhodne, co je pro ni nejlepší, s nějakým šetrným ohledem, ale je to můj život. Jak se říká: 'Nesuď druhého, pokud jsi neušel míli v jeho botách,'" řekla.

Zpětně by určité situace řešila jinak. "Po bitvě je každý generál, jak se říká. Každý z týmu na tom máme stejnou vinu. Řešili jsme věci, jak nejlépe jsme uměli, a bohužel to vedlo k tomu, k čemu to vedlo. I tohle k životu patří," připustila Sluková. S Kolocovou se od rozchodu nebavila a v dohledné době schůzku ani neplánuje.

S Hermmanovou začaly krátce po svém herním spojení hrát hned Grand Slamy a nedařilo se jim, za což se na ně hrnula další kritika. "Začaly jsme na nejtěžších turnajích jako pár, který si pinkl čtrnáct dnů, takže výsledky byly adekvátní tomu, že jsme se sehrávaly," hodnotila Sluková. Lidsky si s novou spoluhráčkou sedly rychleji. "A ve hře jsme se musely dostat každá do osobní pohody a sladit to," dodala.

Sehrály se ale rychle. Koncem října vyhrály turnaj kategorie Open Světového okruhu v turecké Antalyi a sezonu ukončily halovým titulem v Pelhřimově na mistrovství střední Evropy. "V týmu byla víra od začátku. Nikdo nepochyboval, že rozhodnutí bylo správné, a že pokud na sobě budeme pracovat, tak možnost vypracovat se vysoko tam je. Je hezké, že jsme něco uhrály a máme to podložené," podotkla Sluková.

Fungování na kurtu s Hermannovou Sluková označila už za "super", ale nikdy asi neřekne, že je ideální. "Obě jsme hodně precizní a vždy bude co zlepšovat," přiznala sedmadvacetiletá Sluková. "Obě jsme schopné a ochotné bojovat za tu druhou a vzít roli, která je zrovna potřeba. Jsme na stejné vlně a to je nesmírně důležité."

S Hermannovou se daly dohromady v rozjeté olympijské kvalifikaci a není jisté, že se jim podaří na hry do Ria de Janeiro 2016 postoupit. "Víme, že tím je olympiáda zkomplikovaná. Nechci se procentuálně pouštět do odhadů, ale máme obrovskou chuť o olympiádu zabojovat a máme i trochu čas. Jestli se to povede, bude to skvělé, a když se to nepovede, tak to není věc, na které by všechno stálo," řekla.

Složitý rok má za sebou a před sebou spoustu výzev. Do těch se chce vrhnout odhodlaně i díky tomu, že se zase cítí spokojeně. "Za to jsem ráda," uznala na závěr.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články