Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Čeští házenkáři porazili v kvalifikaci Belgii i podruhé

Kortrijk - Čeští házenkáři zvítězili v utkání první fáze kvalifikace mistrovství světa v Belgii 36:32. Reprezentanti tak navázali na středeční vítězství z úvodního vzájemného duelu a se čtyřmi body vedou tabulkou tříčlenné skupiny, do které zatím ještě nezasáhlo Turecko. S ním se národní tým utká dvakrát v lednu. Do červnového play-off o šampionát ve Francii postoupí jen vítěz skupiny.

Petr Štochl
zdroj: chf.cz autor: Pavel Lebeda

"Jsme rádi, že si vezeme dva body, což byl náš cíl. Soupeř podal možná výkon na hranici svých možností, takže to pro nás bylo náročné až do konce," řekl jeden z českého trenérského dua Jan Filip. "Máme čtyři body, dá se říct, že je to splněná povinnost. Jsme si vědomi toho, že výkony nebyly takové, jaké bychom si představovali. Do toho ledna se zase budeme chtít posunout, musíme stoprocentně zlepšit obrannou činnost," dodal Filip.

Hala Lange Munte v Kortrijku se téměř zaplnila a diváci sledovali v úvodním dějství stejně jako ve středečním duelu v Praze ofenzivní házenou s vysokým počtem gólů. Do české branky se tentokrát na začátku postavil veterán Štochl a jeho celek chtěl oproti prvnímu zápasu zlepšit hlavně obranu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih kvalifikačního utkání házenkářů Belgie - Česko

V osmé minutě zvýšil kapitán Jícha z trháku na 7:4, ale uklidnění nepřinesl a zbytek prvního poločasu bylo skóre vyrovnané. Belgičané dotáhli na 7:7 a v dalších minutách drželi s velkým favoritem krok. Hostům se totiž tolik nevedlo v útoku a navíc dělali poměrně dost chyb. V šestnácté minutě se tak Belgie poprvé ve dvojzápase dostala do vedení.

Češi s přispěním navrátilce do sestavy uzdraveného Zdráhaly sérií tří gólů otočili stav, ale odskočit nedokázali a do šaten šli v poločase s těsným náskokem 16:15. "Už v první půli jsme se mohli dostat do většího náskoku. Buď kvůli neproměnění šancí, nebo ztrátám míče nás ale Belgičané trestali z druhé nebo první vlny a to nás stálo lepší výsledek v prvním poločase," uvedl Filip.

Začátek druhé půle ale vyšel lépe domácímu outsiderovi, který po Robynsově šťastné trefě podruhé v utkání vedl. Hosté pak zabrali, získali dvougólové vedení, ale po další ztrátě o něj ve 43. minutě přišli. "V téhle fázi to pro nás bylo těžší, ale zvládli jsme to a v závěru jsme byli lepší," řekl Filip.

Poté dvěma góly po sobě pomohl Petrovský, zvýšil na 27:25 a Belgičané si vzali oddychový čas. Štochlovi následně pomohlo břevno a Zdráhala s Jurkou poslali favorita do nadějného čtyřbrankového vedení. Petrovský přidal další trefu, ale ani to Belgičany nepoložilo a šest minut před koncem snížili na 30:32. To však byl jejich poslední záchvěv.

V závěru se ukázala větší kvalita na straně hostů a reprezentanti zápas v klidu dotáhli do vítězného konce. "Utkání se odvíjelo ve stejném duchu jako doma. Převážnou dobu jsme vedli a hlavně jsme ke konci zlepšili tu fázi, kde se to lámalo a kde se utkání vyhrávají. Poslední sedmiminutovku jsme zvládli velmi chytře. Zaslouženě vezeme dva body a odehráli jsme, myslím, kvalitnější utkání," řekl Jícha.

Belgie - Česko 32:36 (15:16)

Sestava a branky Česka: Štochl, Galia - Bečvář 1, Jurka 4, Jícha 10, Sobol, Stehlík 3, Babák 3, Kotrč 3, Vinkelhöfer, L. Petrovský 4, V. Petrovský, Zdráhala 8, Šlachta, Užek, Říha.

Nejlepší střelci Belgie: T. Bolaers 7, N. Bolaers 6. Rozhodčí: D. Accoto Martins, R. Accoto Martins (oba Portug.). Sedmimetrové hody: 2/2 - 7/7. Vyloučení: 4:6. Diváci: 2300.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články