Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Ginzburg: Sedmé místo v Evropě je obrovský úspěch – i pro mě jako trenéra

Praha - Na podobný výsledek čekal český basketbal od rozdělení Československa - po letech tápání ukázal národní tým, že se dostává zpět mezi evropskou elitu. Pod vedením izraelského trenéra Ronena Ginzburga Češi na turnaji nestačili jen na velké favority - Litvu, Srbsko a Itálii. Národní tým se tak probojoval do olympijské kvalifikace. O účast v Riu budou čeští basketbalisté usilovat na turnaji, který je čeká necelý měsíc před začátkem Her. A Ginzburg věří, že do Ria tým může postoupit.

Reprezentační trenér Ronen Ginzburg
zdroj: REUTERS autor: Benoit Tessier

"Většina zápasů byla od nás odehrána velmi dobře," hodnotí Ginzburg uplynulý šampionát. "Především ten proti Chorvatsku, který se nám opravdu vydařil. Též první zápas s Estonskem, kdy jsme museli čelit velkému tlaku, který jsme na sebe vytvořili. Ale myslím, že se nám povedl i poslední zápas, díky kterému jsme postoupili do kvalifikace o olympiádu."

Izraelský trenér české reprezentace na uplynulém šampionátu vyzdvihoval basketbalové prostředí. "Atmosféra byla fantastická, Lotyšsko je basketbalová země, ve Francii pak obzvláště. Navíc nám se tam dařilo, bylo to o to sladší," pochvaloval si.

A slova chvály měl i pro své svěřence. "Všichni hráli výborně, všichni hráli tak, jak měli. Celý tým včetně asistentů a ostatních lidí si vedl skvěle. Nejlepšími hráči tohoto výběru jsou samozřejmě Satoranský a Veselý, to je jasné. Je jedno, jestli hrají NBA, nebo v Eurolize, vždy přijedou a reprezentují svou zemi," říká Ginzburg.

"Pro mě jako pro trenéra to je také obrovský úspěch. Měl jsem předtím dobré výsledky například s Nymburkem, ale to, že jsme to dotáhli s českým týmem na sedmé místo v Evropě, je úžasné. A zřejmě to ještě více oceníme i s odstupem času," myslí si.

Jeho další osud u reprezentace ještě není jasný, určitě ho ale čeká pokračování s Nymburkem. "Nymburk je tým, který má velkou kvalitu, ale nyní půjde o to nově jej vybudovat, zakomponovat do něj spoustu nových hráčů. Věřím, že budeme hrát atraktivní basketbal tak, jako jsme hráli s českým národním týmem," přeje si.

Reprezentační výběr bude dál sledovat. "Věřím, že se nám může podařit postoupit do Ria. Někdy se sny plní a já věřím, že to bude tento případ," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články