Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Skvělý výkon na závěr. Basketbalisté zničili Lotyšsko a zahrají si o OH

Lille – Loučení s mistrovstvím Evropy vyšlo českým basketbalistům na jedničku s hvězdičkou. Svěřenci trenéra Ronena Ginsburga v utkání o sedmé místo doslova zničili Lotyšsko 97:70, díky čemuž si zahrají kvalifikaci o olympijské hry v Riu 2016. Zároveň mají po nejlepším umístění v české historii jistotu startu na příštím šampionátu v roce 2017. Lotyšsku tak oplatili porážku 65:72 ze základní skupiny i s úroky.

Ilustrační foto

Čechy nepřibrzdilo ani to, že nastoupili bez zkušeného pivota Petra Bendy, který si z předchozího duelu s Itálií odnesl zranění paty. Šanci v základní sestavě tak dostal Patrik Auda.

Obrana v úvodu příliš nefungovala ani na jedné straně, jako kdyby oba týmy měly ze čtvrtečních zápasů těžké nohy. Lotyšsko tak z prvních 10 útoků dalo osm košů a získalo šestibodové vedení.

Česku ale pomohla střídání, chytly se zejména nymburské opory Jiří Welsch, Pavel Houška a Vojtěch Hruban, kteří táhli tým i ve chvíli, kdy byli na lavičce Tomáš Satoranský a Jan Veselý. Sestava bez hvězd začala navyšovat české vedení, a když se do hry vrátil Veselý, povedlo se odskočit dokonce na poločasových 21 bodů.

Svěřencům Ginzburga se mimořádně dařilo v útoku, vždyť 57 bodů za první poločas dosud nikdo na tomto turnaji nedal. Češi tak nechali zapomenout na první vzájemný zápas ve skupině, kdy se jim střelba naopak mimořádně nedařila.

Navíc se k tomu přidala zlepšená obrana a nervózní Lotyši pod tlakem netrefovali a chybovali při přihrávkách. Pod košem pak nadále vládl Veselý a český náskok tak vzrostl až na 36 bodů.

Lotyšsko pak začalo riskovat presinkem po celém hřišti a přibrzdilo do té doby skvělý útok Čechů, ale na zvrat už nemělo síly ani čas.

ČR - Lotyšsko 97:70 (28:23, 57:36, 80:45)

Nejvíce bodů: Veselý 24, Satoranský 16, Auda 13, Hruban 11, P. Houška a Jelínek po 10 - Timma 11, Meiers 10. Rozhodčí: Běloševič (Srb.), Boltauzer (Slovin.), Koljenšič (Černá Hora). Fauly: 18:23. Trestné hody: 26/21 - 21/16. Trojky: 2:4. Doskoky: 32:43.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články