Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ruský basketbal je bez mezinárodních akcí, FIBA ho kvůli skandálům vyřadila

Moskva – Až v září začne mistrovství Evropy mužů, mezi účastníky možná nebude výběr Ruska. Mezinárodní basketbalová federace FIBA ho totiž vyřadila kvůli skandálům a neustálým sporům o vedení ruské federace ze všech reprezentačních akcí.

Basketbalistky Ruska
zdroj: ČTK/AP autor: Eric Gay

O doručení dopisu FIBA na ruskou federaci informuje Sport-Express. Potvrdil to i čestný předseda RBF Sergej Černov. Ruské hráčky do 18 let by se ještě ve čtvrtek měly zapojit do mistrovství Evropy ve Slovinsku, ale ostatní ruské týmy už mají smůlu. Týká se to kadetů i kadetek, ale také seniorské reprezentace mužů, kteří se v září mají utkat na ME ve skupině s Francií, Bosnou a Hercegovinou, Finskem, Polskem a Izraelem.

Rusko má všechny problémy urovnat do 8. srpna, kdy zasedá vedení FIBA, které může vzít rozhodnutí o vyřazení zpět.

Ruský basketbal se dlouhodobě potýká s krizí způsobenou rozštěpením vedení federace. V roce 2013 soud zrušil výsledky prezidentských voleb, které vyhrála Julia Anikejevová před Světlanou Abrosimovovou. Od té doby se vedou spory o to, kdo má federaci řídit. Nedávno soud vyzval ke svolání mimořádného kongresu do 60 dnů. FIBA na to zareagovala dopisem, že RBF už není dále jejím členem kvůli nedostatku "důvěry a jednotnosti".

Z krize by ruský basketbal mohla vytáhnout bývalá hvězda NBA Andrej Kirilenko, který v červnu oficiálně ukončil kariéru s tím, že uvažuje o roli prezidenta RBF.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články