Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čeští volejbalisté zahájí proti Japonsku, ve skupině myslí na druhé místo

Praha - Sérií zápasů v Asii vstoupí čeští volejbalisté do letošního ročníku Světové ligy. Svěřenci trenéra Zdeňka Šmejkala už jsou v Japonsku, kde o víkendu zahájí dvojutkáním s domácím výběrem svoji účast v druhé výkonnostní úrovni soutěže, a pak se přesunou do Jižní Koreje. Čtvrtým celkem a favoritem skupiny D jsou Francouzi, za kterými by Češi chtěli obsadit druhé místo.

Ilustrační foto

"Dáváme si za cíl skončit nejhůře druzí," řekl Šmejkal po prohrách v přípravě s Íránem. Za favorita na jediné postupové místo ze skupiny považuje Francii, čtvrtý celek z loňského mistrovství světa. "Porazit Francii bude ne nadlidský, ale úkol, který by se rovnal trošku zázraku," řekla Šmejkal realisticky.

Ve srovnání s loňským ročníkem Světové ligy, kterou odehrál omlazený český kádr, má letos Šmejkal v týmu převážně hráče působící v zahraničí a k dispozici i zkušené opory. Do týmu se vrátili univerzálové David Konečný a Jan Štokr, který bude hrát Světovou ligu poprvé v kariéře. "Bude to zajímavé srovnání kvality týmů. S Japonci a Korejci to bude takové zpestření, to je úplně jiný volejbal," řekl Štokr.

Z domácí ligy jsou v týmu nahrávači finalistů extraligy - za České Budějovice Filip Habr a úřadující mistr s Libercem Jakub Janouch. Dalšími dvěma hráči působícími v Česku jsou blokař Radek Mach a smečař Petr Michálek z Českých Budějovic.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští volejbalisté dorazili do Japonska v dobré náladě

Proti Japoncům nastoupí volejbalisté ve městě Okajama (v 7:00 SELČ) a rádi by tam vyhráli oba zápasy, stejně jako o týden později v Koreji. "Jestli chceme skončit na druhém místě, tak je musíme porazit. Největší šance je porazit Korejce a Japonce," řekl Šmejkal.

Z Asie volejbalisté přeletí do Francie, teprve pak se představí domácímu publiku. V Českých Budějovicích nastoupí 19. a 20. června proti Francii, týden nato v Liberci proti Korejcům a na počátku července zakončí skupinu D opavskými duely s Japonskem.

Závěrečný turnaj pro čtyři nejlepší týmy druhé úrovně, tedy ze skupin C, D a E, se uskuteční 10. a 11. července v Bulharsku. Loni obsadili Češi v "éčku" třetí místo s bilancí šesti výher a šesti proher. V konečném pořadí ligy se dělili o 16. příčku z 28 účastníků.

Nominace:

Nahrávači: Filip Habr (České Budějovice), Jakub Janouch (Liberec), blokaři: Aleš Holubec (Nantes/Fr.), Radek Mach (České Budějovice), Jakub Veselý (Saint-Nazaire/Fr.), smečaři: Kamil Baránek (Galatasaray Istanbul/Tur.), Adam Bartoš (Tours/Fr.), Karel Linz (Rennes/Fr.), Petr Michálek (České Budějovice), univerzálové: David Konečný (Tours/Fr.), Jan Štokr (Krasnodar/Rus.), Libero: Martin Kryštof (Berlín/Něm.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články