Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Nymburk zválcoval Děčín a má basketbalový titul číslo dvanáct

Nymburk - Basketbalisté Nymburku jsou podvanácté za sebou českými mistry. Ve třetím finálovém duelu NBL doma porazili Děčín 96:59 a celou sérii vyhráli jasně 3:0 na zápasy. Středočeský klub tak potvrdil roli jasného favorita, když z posledních 87 ligových duelů prohrál jediný, a to v úvodu sezony s Prostějovem po prodloužení. Děčín i tak slaví nejlepší umístění v historii.

Nymburská oslava titulu
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"Měli jsme těžkou sezonu a nedosáhli jsme všeho, čeho jsme chtěli. Všichni čekali, že ligu vyhrajeme, bylo dost tlaku, ale zvládli jsme to. Máme titul a to je hlavní," řekl trenér Nymburku Kestutis Kemzura. "Děčín si zasloužil hrát ve finále, měli jsme důstojného soupeře a museli jsme hrát naplno. Když se někdo podívá na skóre, řekne si, že to bylo snadné, ale snadné jsme si to udělali svým výkonem," dodal.

Nymburk se v sérii opíral hlavně o kvalitní obranu, kterou ve třetím duelu ještě vylepšil. Děčín se velmi těžko prosazoval. V úvodu ho sice držel ve formě hrající Tomáš Vyoral, který dal prvních osm bodů Válečníků, ovšem sám na vše nestačil. Až v závěru první čtvrtiny se k němu přidal Jiří Jelínek, ale to už měl Nymburk náskok, o který se postaralo šest různých střelců.

Děčín sice bojoval, ale byla na něm patrná únava z pondělního duelu. Agresivní obrana domácích nutila soupeře k chybám už při rozehrávce, ze kterých pramenily snadné nymburské koše. "Mrzí mě, že jsme nebyli týmem, který by držel Nymburk více ve střehu. Doplatili jsme na to, že klíčoví hráči mleli z posledního, neměli v nádrži benzin," řekl trenér Děčína Pavel Budínský.

Navíc se dařilo nymburským veteránům, skvělý zápas hrál zejména Jiří Welsch, který dal už do poločasu 11 bodů. Velkou oporou byl i Luboš Bartoň, jenž v pětatřiceti letech získal první český titul, jelikož většinu kariéry strávil v zahraničí. "Chtěl jsem to vyhrát, jinak už bych skončil. Tenhle titul mi do sbírky chyběl a jsem rád, že ho mám. Rozhodně ho oslavím," řekl Bartoň.

Nymburk tak už v poločase vedl o 22 bodů a ani po pauze nepolevoval. Naopak ještě stupňoval tempo, hrál rychle dopředu a Děčín nedostal šanci duel alespoň zdramatizovat. Naopak rozdíl ve skóre narostl na 35 bodů a Nymburk si mohl dovolit hrát i pro diváky. Děčín však i přes jasnou finálovou porážku dosáhl na nejlepší umístění v historii. Navíc se mu povedlo při domácím duelu přilákat na finále 4850 diváků, a tím vytvořil ligový rekord.

Pavel Budínský: "Tohle utkání nemůže zkreslit celou sezonu, ve které jsme byli dvakrát ve finále. V lize i v poháru. To je naprosto dobré. Jak říkal Jaromír Jágr, medaile jsou ve vitrínách a zapadnou prachem, ale prožitky, které si odnášíme, jsou zcela jiná věc. Rád bych věřil tomu, že to budeme schopni napodobit."

Nymburk se dvanáctým triumfem přiblížil výkonu basketbalistek Brna, které mezi lety 1996 a 2008 získaly třináct titulů v řadě. "Není to úplně nejlepší pro ligu, že vládne jeden klub. Ale tady v Nymburku je touha hrát první housle v Evropě, alespoň v Eurocupu. Tomu odpovídá kvalita. Zatím nevidím v lize klub, který by se Nymburku mohl přiblížit. Ten rozdíl tam prostě je," dodal Bartoň.

Finále play-off ligy basketbalistů - 3. zápas:

Nymburk - Děčín 96:59 (20:11, 44:22, 71:36)
Nejvíce bodů: Welsch 13, Burns 12, Raivio 11, Kříž a Simmons po 10 - Vyoral 17, Kaša 9, Jelínek 8, Bosák 7. Fauly: 10:19. Trestné hody: 17/12 - 4/4. Trojky: 12:9. Doskoky: 32:29. Konečný stav série: 3:0.

Konečné pořadí sezony 2014/15: 1. Nymburk, 2. Děčín, 3. Prostějov, 4. Opava, 5. Pardubice, 6. Ústí nad Labem, 7. Ostrava, 8. Jindřichův Hradec, 9. Svitavy, 10. Kolín, 11. USK Praha, 12. MMCITÉ Brno.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články