Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Basketbalovou Euroligu čeká rozuzlení. Ve hře o titul je i Jan Veselý

Madrid - Po triumfu hráček ZVVZ USK Praha v Evropské lize by si mohl český basketbal připsat úspěch i mezi muži. Ve hře o titul je vedle Realu Madrid, CSKA Moskva a Olympiakosu Pireus také Fenerbahce Istanbul s Janem Veselým. Závěrečné boje v rámci Final Four sledujte v exkluzivních živých přenosech na našem webu, semifinálová utkání jsou na programu dnes od 18:00, resp. 21:00.

Jan Veselý v dresu Fenerbahce
zdroj: ČTK autor: Stanislav Kolařík

Z českého pohledu je zajímavějším duelem ten večerní, v němž turecký mistr vyzve domácí Real a bude se na palubovce jistě spoléhat na služby českého pivota. Veselý se může stát teprve třetím Čechem, který prestižní soutěž vyhraje. Dosud se mohli z trofeje radovat jen Jiří Zídek mladší v roce 1999 se Žalgirisem Kaunas a před pěti lety Luboš Bartoň s Barcelonou.

Semifinále euroligového Final Four - pátek 15. května:

Fenerbahce sice nepatří mezi hlavní favority, kterými jsou pořadatelský tým či bohatý velkoklub CSKA, ale šanci mu dává výtečná forma v podobě 13 výher z posledních 14 zápasů. Hlavní zásluhu na tom má srbské křídlo Nemanja Bjelica, který byl dnes zvolen nejužitečnějším hráčem celé sezony Euroligy. Nicméně i Veselý hraje v tureckém klubu zásadní roli. V play-off má průměr 13,7 bodu a 7,7 doskoku na utkání. Navíc jako jeden z mála v týmu má zkušenosti s Final Four, když v roce 2010 s Partizanem Bělehrad prohrál oba zápasy v prodloužení.

"Vzpomínám si, jak těžké bylo ty porážky přijmout. Přesvědčil jsem se, že na Final Four rozhodují detaily. Stačí jedna chyba, jeden koš a může to znamenat porážku. Klíčem je maximální soustředění po celých 40 minut. To chci přenést i na spoluhráče," řekl Veselý.

Jan Veselý: "Už postup na Final Four je úspěch, ale to nás teď nezajímá. Náš cíl je odehrát oba zápasy co nejlépe a vytěžit z toho maximum. Vyhrát Euroligu by bylo skvělé. Doufám, že se nám to podaří i kvůli našim skvělým fanouškům. Věřím, že jsme toho schopni."

Jan Veselý
zdroj: Getty Images autor: Aykut Akici

Fenerbahce se spolehá na zkušeného kouče, rekordmana v počtu euroligových titulů

První překážkou Fenerbahce bude s osmi tituly nejúspěšnější klub v historii Real Madrid, který má za sebou rovněž vydařenou sezonu a v domácím prostředí chce získat první titul od roku 1995. Tehdy u toho byl současný kouč Fenerbahce Željko Obradovič, který má rekordních osm triumfů v soutěži.
 
"Fenerbahce je talentovaný tým a čeká nás velmi těžký zápas. Mám velký respekt před trenérem Obradovičem, od kterého jsem se toho hodně naučil jako jeho asistent. Přesto věřím, že postoupíme my," řekl trenér Realu Pablo Laso.

Druhé páteční semifinále obstará duel Olympiakosu Pireus s zřejmě nejbohatším basketbalovým týmem Evropy CSKA Moskva. Ruský gigant touží po sedmém titulu, který by ho dostal na druhé místo historického pořadí za Real. Olympiakos chce navázat na tituly z let 2012 a 2013.

Je nám líto, video expirovalo.
Veselého Fenerbahce čeká vrchol sezony ve Final Four

Přehled českých účastníků Final Four Evropské ligy:

1999 - JIŘÍ ZÍDEK (Žalgiris Kaunas) - vítěz,
2007 - Jiří Welsch (Unicaja Málaga) - 3. místo,
2009 - Luboš Bartoň (FC Barcelona) - 3. místo,
2010 - LUBOŠ BARTOŇ (FC Barcelona) - vítěz (nehrál),
2010 - Jan Veselý (Partizan Bělehrad) - 4. místo,
2015 - Jan Veselý (Fenerbahce)

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články