Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kometa Cup

Děčín slaví. Porazil Prostějov a poprvé v historii jde do finále

Děčín - Basketbalisté Děčína si poprvé v historii zahrají finále české NBL. V rozhodujícím pátém semifinále doma porazili Prostějov 82:63 a sérii vyhráli 3:2 na zápasy. Ve finále, které začne 13. května, vyzvou jedenáctinásobného šampiona z Nymburku.

Děčín předchozích šest semifinálových účastí nevyužil a vždy vypadl, z toho dvakrát právě s Prostějovem. Severočeši to nechtěli zažít znovu a od začátku klíčového duelu podporováni bouřlivým publikem hosty tlačili. Rychle se ujali vedení 12:5 a náskok těsně před poločasem narostl až na 11 bodů.

Jenže pak začal úřadovat Pavel Slezák a trojkami táhl stíhací jízdu hostů, kteří za šest minut třetí čtvrtiny otočili ze stavu 38:27 na 44:46. Domácí Válečníci se však při oddechovém čase uklidnili a znovu získali pevnou půdu pod nohama.

Je nám líto, video expirovalo.
Děčínští basketbalisté poprvé v historii postoupili do finále NBL

Hodně jim pomohla i trojka v poslední vteřině čtvrtiny v podání Tomáše Vyorala, který se do té doby střelecky trápil, když proměnil jedinou z deseti střel. V poslední části však Vyoral ukázal, proč je v hledáčku národního týmu. Sám dal rychlých sedm bodů Děčína a zajistil mu devítibodové vedení. Celkem dal za posledních 10 minut 20 bodů.

"Tomáš se dnes zřejmě narodil na šťastné planetě. Dal trojku o desku z půlky a pak se rozhodl, že to zvládne sám, což je věc, kterou v Čechách málokdy uvidíte, kdy dvaadvacetiletý kluk vezme osud utkání do svých rukou. Smekám nejen před ním, ale před všemi svými hráči," prohlásil děčínský kouč Pavel Budínský.

Prostějov se ještě snažil o další zvrat, jenže v euforii hrající domácí v čele s Vyoralem už zastavit nedokázal a po pěti finálových účastech za sebou bude v boji o titul chybět.

"Tento výkon v takhle těžkém utkání, v takovéhle atmosféře, v takovémhle očekávání, to je myslím dostatečně silný punc mimořádné sezony, kterou tady zažíváme," řekl Budínský. "Je mi ctí trénovat takovýhle tým. Budeme letos jediným týmem, který bude hrát dvě finále v hlavních soutěžích v České republice - Českého poháru a NBL. To si myslím, že je pro nás mimořádný počin," dodal.

Ve finálové sérii hrané na tři vítězství je jasným favoritem Nymburk, ale Děčín by především v domácím prostředí nemusel být bez šancí. Zvláště když doma v této sezoně prohrál jen dva zápasy.

"Jsem rád, že budeme hrát finále, ale nesmíme si myslet, že teď budeme týden slavit a bude tady malé Nagano. Musíme se připravit, abychom nebyli Nymburku pouze komparzem, ale zdatným soupeřem. Jsem moc šťastný a budu mít zážitek na celý život," dodal Budínský.

Děčín - Prostějov 82:63 (17:11, 38:28, 53:48)

Nejvíce bodů: Vyoral 23, Stria 14, J. Houška 10 - Slezák a Tomanec po 12, O. Peterka a Nečas po 10. Fauly: 19:25. Trestné hody: 24/19 - 14/6. Trojky: 9:9. Doskoky: 39:38. Konečný stav série: 3:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články