Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Házenkáři opět porazili Švýcary a zvýšili postupové šance na ME

Plzeň - Čeští házenkáři porazili v utkání kvalifikace mistrovství Evropy Švýcarsko 29:25 a navázali na středeční výhru z prvního vzájemného duelu v Schaffhausenu. Reprezentanti si připsali druhé vítězství ve skupině a opět zvýšili šance na postup. Minimálně na den se posunuli na druhé místo čtyřčlenné tabulky o dva body před Makedonii, kterou v neděli čeká duel ve Francii.

Kvalifikace ME Česko-Švýcarsko
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

Češi zakončí kvalifikaci červnovými duely s Francií a v Makedonii. Na šampionát projdou dva týmy z každé skupiny a nejlepší celek z třetích míst. "Je dobře, že jsme vyhráli tyhle dva zápasy, a věřme, že zítra Francouzi porazí Makedonii. Musíme se připravit teď nejlíp na červen. Máme to ve svých rukou, což je dobré, že se nemusíme na nikoho zatím spoléhat," řekl jeden z dvojice českých trenérů Jan Filip.

"Musím říct, že jsem se dvěma výhrami proti Švýcarům počítal, tím pádem se pro mě šance nezvýšily. Víme, že musíme porazit Makedonii, popřípadě se pokusit o něco s Francií, třeba nepřijede úplně v plné sestavě. Věděli jsme, že se to bude rozhodovat v Makedonii, a na 99 procent to tak bude," doplnil s devíti brankami nejlepší střelec zápasu Ondřej Zdráhala.

Oběma týmům chyběl jejich hlavní lídr. Švýcaři přijeli bez zraněného Andyho Schmida, Čechům zase scházel kapitán Filip Jícha, kterého trápí zánět tříselného úponu a duel sledoval z hlediště. Nastoupit nemohl ani Petr Linhart, jenž se stejně jako Schmid zranil při zápase ve Švýcarsku.

Na rozdíl od středečního duelu Češi ani jednou v utkání neprohrávali a od začátku se drželi ve vedení. V osmnácté minutě zvýšil Zdráhala ze sedmičky na 9:5 a stejný hráč o chvíli později upravil dokonce už na rozdíl pěti branek.
 
Jenže Švýcaři v závěru půle našli recept na gólmana Štochla, jenž na rozdíl od duelu v Schaffhausenu dostal od úvodu přednost před Galiou, a do přestávky se dotáhli na dva góly. Po pauze dokonce Graubner snížil na rozdíl jedné trefy, ale víc už se Švýcaři, kteří v probíhající kvalifikaci ještě nezískali ani bod, nepřiblížili.

"Věděli jsme, že to nebude vůbec jednoduché. Švýcaři asi hráli lépe než doma. Ale akorát na začátku druhé půle to stáhli na gól, jinak jsme to měli pod kontrolou. Celkem v pohodě jsme to zvládli," konstatoval Zdráhala.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih kvalifikace ME házenkářů Česko - Švýcarsko

Domácí tým sérií tří branek rychle odskočil na 18:14, zlepšil obranu a zdálo se, že už definitivně zlomil soupeřův odpor. Jenže hosté znovu zabojovali a z pětigólového manka udělali dvanáct minut před koncem dvoubrankové. Teprve až když v 59. minutě zvýšil v přesilovce plzeňský Petrovský na 29:25, bylo rozhodnuto.

"Bylo to těžší než ve Švýcarsku. Hráli líp, uvolněněji, neměli jsme tam tolik prostoru. Ale my jsme neplnili hodněkrát v průběhu toho zápasu to, co jsme si řekli. Někde jsme špatně stáli, tím jsme si to dělali těžším. My jsme jim vždy utekli na nějakých pět gólů a pak jsme vlastními chybami o ten náskok přišli," uvedl Filip.

Češi v součtu s lednovým závěrem mistrovství světa v Kataru vyhráli pošesté za sebou. "Hrozně nám pomohl ten leden, že jsme byli spolu. Myslím si, že se zase ukázali hráči, ať už je to Říha nebo Užek, dneska Kotrč, že se s nimi dá počítat. Pozitivní byl výkon Leoše Petrovského v obou zápasech. Ta chuť z těch kluků čiší, ale musíme být disciplinovaní. S kvalitním soupeřem nás vlastní chyby mohou stát body," dodal Filip.

Česko - Švýcarsko 29:25 (15:13)

Sestava a branky Česka: Štochl, Galia, Mrkva - Hrstka 1, Bečvář 2, Jurka 1, Sobol 3, Horák 2, Babák 2, Kotrč 3, Petrovský 4, Škvařil 1, Zdráhala 9/4, Šindelář, Užek 1, Říha.

Nejlepší střelec Švýcarska: Raemy 5. Rozhodčí: Erdogan, Özdeniz (oba Tur.). Sedmimetrové hody: 4/4 - 1/1. Vyloučení: 3:5. Diváci: 795. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články