Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Nymburk se jako první dostal do semifinále, blízko je i Opava

Praha – Tři zápasy, tři výhry a basketbalisté Nymburka mohou jako první slavit postup do semifinále NBL. Obhájce titulu v sérii s Jindřichovým Hradcem potvrdil roli favorita a i třetí duel ovládl bez větších potíží 92:61. Ve druhém utkání dne zvítězila Opava v Pardubicích těsně 77:76 a od postupu ji dělí jedna výhra.

Jiří Welsch z Nymburka
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Jindřichův Hradec vzdoroval obhájcům titulu dvě utkání velmi výrazně, ale do třetího duelu nastoupil favorizovaný Nymburk koncentrovaně a dal najevo, že nečekané prodloužení série se konat nebude. Už v první čtvrtině zasypal soupeře 29 body a po slabší druhé desetiminutovce definitivně rozhodl nástupem do druhé půle, kdy se náskok přehoupl přes dvacet bodů.

V závěru už mohli Nymburští šetřit síly, i tak posunuli konečný rozdíl až na 31 bodů. "Splnili jsme, co jsme měli. Nebyl na nás už takový tlak, zápas jsme měli od začátku pod kontrolou. Nehráli jsme bůhvíjak dobře, ale na výhru to stačilo. Ve druhém poločase jsme si pomohli zónou, dařilo se nám lépe zastavovat průniky Robinsona, Autreye a Whitea, kteří jsou na tom výborně individuálně," řekl trenér Nymburku Kestutis Kemzura.

Opava sice v Pardubicích nezachytila úvod zápasu a už v úvodní čtvrtině ztrácela dvouciferným rozdílem, poté ale zahájila velkou stíhací jízdu. Poprvé do vedení se hosté dostali až téměř v polovině třetí čtvrtiny a skóre se pak překlápělo na obě strany až do koncovky.

Při tříbodovém vedení domácích nejprve snížil Klečka, po Sandersově ztrátě otočil skóre Šiřina. Sandersova střela v závěru už úspěšná nebyla. Teprve v sedmém vzájemném duelu obou týmů v sezoně tak zvítězili hosté a Opava může v úterý doma slavit postup.

"Byla chyba, že jsme chtěli dostat míč na Sanderse, který byl bráněný. Byla to špatně takticky zvládnutá koncovka," řekl pardubický trenér Dušan Bohunický ke klíčové situaci v závěru. "Prohráli jsme si vyhraný zápas, ale nejen v té koncovce, ale i ve vstupu do do druhého poločasu, kdy jsme ztratili vedení. Místo abychom my byli ve vedení o osm deset bodů, tak jsme šli na remízu a pak se to tahalo až do konce," dodal domácí pivot Ondřej Kohout.

Kouč Opavy Petr Czudek se radoval z toho, že jeho tým ve vypjatém závěru konečně uspěl. "Pro nás to byla desátá koncovka a první vyhraná. Ell (Sanders) přitom ty koncovky umí a ten balon naštěstí pro nás nespadl do koše. Vedeme dva jedna, ale nic se neděje, poslední krok je ten nejtěžší," řekl Czudek.

Čtvrtfinále play off basketbalové ligy mužů - 3. zápasy:

Nymburk - Jindřichův Hradec 92:61 (29:21, 47:35, 71:47)

Nejvíce bodů: Raivio 16, Burns a Stutz po 14, Pomikálek 12 - Autrey 17, Robinson 14, Vošlajer 9. Fauly: 16:26. Trestné hody: 26/21 - 12/5. Trojky: 11:6. Doskoky: 16:26. Konečný stav série: 3:0.

Pardubice - Opava 76:77 (21:12, 43:37, 61:56)

Nejvíce bodů: Wall 21, Pandula 16, Kohout 13 - Šiřina 20, Cvek 11, Klečka 10. Fauly: 21:21. Trestné hody: 19/14 - 14/10. Trojky: 6:7. Doskoky: 35:24. Stav série: 1:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články